20:22, sob, 6. Jul

SDS računskemu sodišču pri reviziji poslovanja strank očita dvojna merila





SDS računskemu sodišču očita, da je v reviziji poslovanja političnih strank v letu 2022 uporabilo dvojna merila. SDS so namreč izdali mnenje s pridržkom, čeprav je stranka popravljalni ukrep izvedla že med revizijo, podobne pomanjkljivosti pa so po navedbah SDS revizorji ugotovili tudi pri večini drugih strank, a so tem izrekli pozitivno mnenje.

Računsko sodišče je ob pregledu poslovanja za leto 2022 Slovenski demokratski stranki kot edini izmed parlamentarnih strank podalo mnenje s pridržkom, so izpostavili v SDS in zapisali, da so revizorji pri strankah SD in Gibanju Svoboda “zaznali mnogo večje pomanjkljivosti, a so jih pri oceni preprosto spregledali”.

Vedno so nepravilnosti odpravili

Ob tem so poudarili, da so mnenje s pridržkom prejeli kljub temu, da so ustrezen popravljalni ukrep izvedli že med samo revizijo. “Stranka SDS je že desetletja redno in skrbno pregledovana s strani Računskega sodišča RS, ki so ga vedno vodili kadri tranzicijske levice,” so ob tem zapisali v največji opozicijski stranki.

Izpostavili so še, da so ugotovitve in ugotovljene nepravilnosti revizorjev vedno upoštevali in jih sproti odpravljali. “Ni pa prav, da ta institucija uporablja pri svojem delu dvojna merila. In ni prav, da ne pregleduje financ nekaterih nevladnih organizacij, ki se aktivno vključujejo v volilne kampanje in ki so financirane tudi iz tujine,” so dodali.

Pri oddaji poročila SDS za leto 2022 je, kot so pojasnili, v delu res prišlo do nenamerne napake s strani zunanjega izvajalca računovodstva in nepravilnega delovanja aplikacije Ajpes. “Nobena donacija stranki ni bila niti zatajena niti ni presegala zakonske omejitve po višini,” so poudarili.

Pojasnili so, da so prispevki funkcionarjev SDS, ki jih računsko sodišče smatra za donacije, po statutu stranke funkcionarska članarina v višini pet odstotkov od dohodka, to pa poslanci in drugi funkcionarji plačujejo že več kot 25 let.

“Glede donacij fizičnih oseb, ki so državljani Slovenije, zakon določa, da te donacije ne smejo presegati desetih povprečnih bruto mesečnih plač na delavca v Sloveniji po podatkih statističnega urada za preteklo leto. Vsaka fizična oseba lahko iz svojega računa tako zakonito nakaže katerikoli stranki – brez njenega vedenja ali soglasja – dovoljene donacije. Zanje v nobenem primeru ni odgovorna stranka,” so še zapisali.

Mnenje s pridržkom

Računsko sodišče je SDS izreklo mnenje s pridržkom, ker stranka protivrednosti posameznih prispevkov, pridobljenih v nasprotju z zakonodajo ni pravočasno nakazala v humanitarne namene in ker v letnem poročilu ni ustrezno poročala o prispevkih fizičnih oseb, pri katerih je znesek vseh nakazil posamezne fizične osebe presegal zakonsko določen prag.

Kot še izhaja iz poročila računskega sodišča, je SDS prejela denarna prispevka v znesku 230 evrov od fizičnih oseb, ki nista državljana Slovenije, pri razkritju prispevkov treh fizičnih oseb je navedla napačne zneske prispevkov in ni poročala o prejetih prispevkih 31 fizičnih oseb, čeprav znesek vseh nakazil teh oseb presega zakonsko določeno višino zneskov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.