17:12, čet, 4. Jul

Se bo kaj premaknilo na področju domnevno ukradenih otrok? Preiskovalka bo za podatke zaprosila porodnišnice





Preiskovalna komisija DZ o odvzemih otrok, ki naj bi v porodnišnicah potekali od leta 1965 do odreditve parlamentarne preiskave, se je danes dogovorila, da od društva Izgubljeni otroci Slovenije in ministrstva za zdravje dobi podatke o takratnih porodnišnicah. Te bodo prosili za podatke o rojstvih in smrtih novorojenčkov od leta 1965 naprej.

Prav tako jih bodo zaprosili za podatke o vzrokih smrti, je za STA po današnji prvi seji, delno zaprti za javnost, navedla predsednica komisije Alenka Jeraj iz SDS.

Hkrati so sklenili, da bo predsednica omenjenega društva Simona Šeremet Kalanj strokovna sodelavka komisije. Poslanske skupine pa bodo pozvane, da predlagajo strokovne sodelavce iz svojih poslanskih skupin za pomoč poslancem teh poslanskih skupin, je še navedla Jeraj.

DZ je parlamentarno preiskavo na zahtevo opozicijskih SDS in NSi odredil 22. maja. Zahtevo so podprli tudi v SD, medtem ko so ji v Svobodi in Levici nasprotovali. Menili so namreč, da nabiranje političnih točk na tako občutljivi temi ni primerno. Sicer pa je vlada društvu ponudila ustrezno pomoč in materialna sredstva za izvajanje pravnih postopkov in DNK-preiskave, so poudarili v Levici.

V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi potekala v nekdanji Jugoslaviji, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov

V t. i. trgovini z dojenčki, ki naj bi predvsem v 70. in 80. letih potekala v nekdanji Jugoslaviji, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. Staršem naj bi bilo sporočeno, da so otroci umrli takoj po rojstvu ali v nekaj dneh kasneje. Niso jih smeli niti videti niti pokopati. Prav tako naj bi bila pomanjkljiva dokumentacija oz. naj bi vsebovala vrsto nedoslednosti, so ob predstavitvi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave na seji DZ konec maja dejali v SDS.

O zgodbah mam smo govorili tudi na BK TV, v oddaji Vzhodna.

Parlamentarna preiskava naj bi po njihovem pričakovanju ugotovila, ali so nosilci javnih funkcij ali funkcij javnega sektorja morda kakor koli vplivali na omenjena dejanja. Hkrati naj bi ugotovila, čigavi interesi so pripeljali do tega, da naj bi prišlo do odvzema otrok. Ugotovili naj bi še povezave med posameznimi nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v omenjene primere, pa tudi, ali in zakaj naj bi ti dopustili tovrstne primere in v čigavem interesu.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.