05:06, sre, 24. Apr

Se bo občina Kidričevo končno rešila odpadnih gum?





Te dni se je vendarle začela sanacija gramoznice v Kidričevem, kamor je podjetje Albin Promotion v preteklih sedmih letih navozilo več deset tisoč ton odpadnih pnevmatik. Podjetje Albin Promotion iz Majšperka je v gramoznico sredi Dravskega polja pred desetletjem odložilo več tisoč ton izrabljenih avtomobilskih gum z namenom, da jih predela, a se to ni nikoli zgodilo. Podjetje Albin Promotion je pred dvanajstimi leti obljubljalo, da bo prav z odpadnimi gumami poskrbelo za sanacijo sicer močno onesnažene gramoznice.

Te bodo zdaj odpeljali na različne konce sveta, kdaj bo sanacija končana, pa je nemogoče napovedati. V ponedeljek se je iztekel rok, do katerega je inšpektorat za okolje od Albina Brencla, lastnika podjetja Albin Promotion, ki je v Kidričevem odlagalo odpadne pnevmatike, zahtevalo, da te odstrani. Še pred tem je tudi Evropska komisija pozvala državo, naj odstrani pnevmatike. Zadnje odpadne gume naj bi odstranili do leta 2020, a le če so ocene okoljskega inšpektorata točne. Domačini namreč menijo, da je odpadnih gum občutno več, kot predvidevajo na okoljskem ministrstvu.

Odlagališče gum Kidričevo
Odlagališče gum Kidričevo

“Če bo to res, bomo mi zelo veseli, vendar se bojim, da ne bo. Smo pa že zdaj veseli, da so se zadeve na tem področju začele premikati. Glede na količino gum, ki so še noter pa se bojim, da se sanacija ne bo zaključila do leta 2020. Sicer pa s podjetjem Albin Promotion kot občina nismo dobro sodelovali. Lastnik namreč gum že od vsega začetka ni skladiščil v skladu s projektno dokumentacijo, saj bi v tem primeru gramoznica danes že bila sanirana in “pripravljena” za naše zanamce. Zaradi neupoštevanja projektne dokumentacije pa je ves čas prihajalo do težav in požarov, ki so ogrožali naravo in zdravje ljudi. Projektna dokumentacija namreč zahteva, da lastnik pripravi, tako imenovano posteljico, odvajanje vod in možnost za vzorčenje vod, saj so strokovnjaki ocenili, da gume niso nevarne za okolico, če jih pravilno skladiščimo in omogočimo sprotni monitoring, kar pa lastnik podjetja Albin Promotion, Albin Brencl ni omogočil oziroma napravil. Težava je tudi v tem, da je bilo v gramoznico zraven gum pripeljanega še veliko drugega, neprimernega, materiala,” pove župan občine Kidričevo, Anton Leskovar in doda, da občina že zdaj s prostorskim planom spreminja namembnost tega področja za potrebe industrije oziroma obrti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.