20:26, ned, 7. Jul

Se slovenskim upokojencem res obeta ukinitev brezplačnega javnega potniškega prometa?





Na Stranko Mladih – Zeleni Evrope se je obrnilo večje število starejših, ki v NJIH vidijo stranko ki ponotranja medgeneracijsko sodelovanje ter izrazili zaskrbljenost nad napovedanimi ukrepi Ministrstva za okolje, prostor in energijo RS (MOPE).

“V Stranki mladih – Zeleni Evrope smo presenečeni nad izjavami predstavnika Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) g. Matjaža Vrčka, vodje sektorja za javni potniški promet, v včerajšnji oddaji Aktualno na VAL 202 saj je govoril o spremembi politike ministrstva in Vlade RS, kjer je nakazal ukinitev brezplačnega javnega potniškega prometa za upokojence in to na precej poniževalen odnos do upokojencev, saj je med drugim izjavil, da “Upokojenci te karte izkoristijo kolikor jo lahko, se peljejo tudi po 5x na dan samo da se peljejo, in pol pride do gneče” in na osnovi te ugotovitve tudi nakazal ukrepe ministrstva z izjavo “…mogoče pa bi kazalo vendarle nekaj zaračunavati tem potnikom, da bi to ugodnost uporabljali bolj racionalno in bolj odgovorno, ne pa da se vozijo ker nimajo kej drugega za početi.”,” zapišejo v sporočilu za javnost.

S takšnim odnosom države so se upokojenci v preteklosti že soočali, ko so s strani državnega sekretarja Štrovsa slišali, “da se nimajo upokojenci ničesar za bati, razen Matilde”.

Upokojenci so prav s takšnimi ukrepi postali tudi bolj aktivni, bolj povezani s svojimi družinami v drugih mestih in svojimi vnuki ter lahko s pomočjo brezplačnega javnega potniškega prometa tudi živijo bolj aktivno. Ena izmed glavnih prednosti takšnega ukrepa je tudi, da upokojence sistemsko umaknemo iz vse večjega kaosa na naših cestah in jim v sklopu javnega potniškega prometa zagotovimo varna potovanja. Ob dejstvu da je socialni položaj slovenskih upokojencev večinoma slab, je skrajno zaskrbljujoče, v kolikor ministrstvo dejansko razmišlja o takšnih ukrepih, poudarijo.

Ne glede na izrečene besede g. Matjaža Vrčka v Stranki mladih – Zeleni Evrope upamo, da je šlo le za lapsus visokega predstavnika ministrstva in prav zaradi tega smo na Ministrstvo naslovili vprašanje, ali je povedano tudi uradno stališče Ministrstva za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije in Vlade RS.

vir: Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.