16:28, pon, 29. Jul

Še vedno čakamo na helikopterske nujne medicinske prevoze





Vzhodna Slovenija še vedno nima na voljo helikopterske nujne medicinske pomoči, čeprav so že izpolnjeni tehnični pogoji za izvajanje teh prevozov z mariborskega letališča. Odprto namreč ostaja vprašanje financiranja te dejavnosti.

helikopterski prevozi maribor, foto STA

“Tehnični pogoji za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči iz letališča Edvarda Rusjana Maribor so z obnovo letališke infrastrukture večinoma zagotovljeni, urediti je treba še podrobnosti glede financiranja te dejavnosti,” so pojasnili na ministrstvu za zdravje. Podoben odgovor na to temo smo sicer dobili že pred letom dni.

Medbolnišnični prevozi in helikopterska nujna medicinska pomoč se izvajajo s helikopterji vojske in policije. Trenutno vzletajo le z letališča Brnik, ki pa je za posredovanje v vzhodni Sloveniji večkrat predaleč.

Po besedah glavnega zdravstvenika v mariborski službi nujne medicinske pomoči Aleksandra Jusa je to zadevo treba nujno rešiti. “Še vedno je del Slovenije podhranjen, ker ni na voljo helikopterske nujne medicinske pomoči. Pričakujemo od ministrstva za zdravje, da bo tudi to področje uredilo. Želimo si, da bi bilo to v letu 2016,” je povedal. “Mi smo pripravljeni sodelovati in prevzeti organizacijo te helikopterske nujne medicinske pomoči,” je dodal.

Trenutno vse ponesrečence rešujejo z reševalnimi avtomobili, po potrebi pa pokličejo na pomoč tudi mariborsko gorsko reševalno službo. “Z njihovo pomočjo smo doslej rešili še vse, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč,” je povedal Jus.

Tudi na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da se “ustrezni dostopni časi do ponesrečenca” trenutno zagotavljajo z ekipami reševalnih vozil.

Po besedah Jusa imajo največ težav reševalne ekipe pri nesrečah na pomurski avtocesti, kjer ni odstavnih pasov, zato morajo reševalci v primeru prometne gneče voziti po nasprotnem pasu in nato plezati čez ograjo.

Na mariborskem letališču je za vzpostavitev helikopterske baze za nujno medicinsko pomoč že vse pripravljeno, čaka se le še na zeleno luč ministrstva, je povedal direktor družbe Aerodrom Maribor Ladimir Brolih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.