00:18, pet, 26. Apr

Še vedno negotova usoda stalnega odra na Dravi





Oder na Dravi, ki so ga lani postavili v zalivu pri Vodnem stolpu na mariborskem Lentu, bodo na občini poskušali legalizirati. Tudi po ocenah ministrstva za okolje in prostor je namreč črna gradnja. Ali ga bodo do poletja lahko znova postavili, ni jasno.

 festival lent

Oder so v Mariboru postavili lani spomladi in naj bi služil kot stalno prizorišče Festivala Lent. Medtem ko so na občini pod vodstvom prejšnjega župana Andreja Fištravca vztrajali na prepričanju, da za konstrukcijo ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, je gradbeni inšpektor ocenil nasprotno in odredil odstranitev odra oziroma povrnitev zaliva v prvotno stanje.

Občina se je zoper odločitev inšpektorja pritožila na ministrstvo za okolje, a ji to ni prikimalo. Po poročanju časnika Večer so na okoljskem ministrstvu pritrdili inšpektorju. “Gre za nelegalno gradnjo, ki jo je treba odstraniti ter vzpostaviti prejšnje stanje,” so ocenili.

Novi župan Saša Arsenovič pravi, da bodo zdaj poskušali zadevo narediti zakonito. “Glede na enormni vložek, ki ga je mestna občina plačala za to, smo sprejeli odločitev, da bomo skušali oder legalizirati. K temu smo že pristopili in upamo, da ga bomo letos lahko uporabili vsaj takšnega, kot trenutno je,” je povedal za STA.

Večji del odra, predvsem njegov leseni del s podestom in ograjami, so odstranili jeseni lani – takrat je bilo rečeno, da samo čez zimo. V zalivu pa ostajajo jekleni podporni stebri, na katerih je stal oder. Medtem ko so na občini trdili, da je to konstrukcija, ki ni vezana na kopno in zato ne potrebuje gradbenega dovoljenja, je inšpektor vztrajal, da je vse črna gradnja.

Omenjeni stebri so se pokazali za problematične tudi z vidika varstva okolja. Vanje se lahko namreč ujamejo živali in ob višji vodi poginejo.

Oder so lani postavili za okoli 300.000 evrov, stroški demontaže in skladiščenja pa so po neuradnih podatkih znašali še 42.000 evrov. Če ga bodo želeli poleti znova postaviti, bo treba spet odšteti nekaj deset tisoč evrov.

V predlogu letošnjega proračuna občine je načrtovanih samo 9500 evrov za pokrivanje stroškov skladiščenja odra.

Kaj to pomeni za letošnji Festival Lent, še ni jasno. Lani je s tem odrom po nekaj letih premora spet dobil zanj značilno osrednje prizorišče na reki. Ali ga bodo lahko imeli tudi v prihodnje, je po besedah župana Arsenoviča stvar temeljitega premisleka, v katerem bo sodeloval tudi organizator festivala Narodni dom Maribor in bo imel za cilj tudi ureditev ustreznega financiranja odra. Občina sama bi namreč težko krila takšen strošek.

Festival Lent bo letos potekal med 20. in 29. junijem. Med drugim bosta na programu Dubioza kolektiv in DJ Umek.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.