07:09, ned, 1. Sep

Selitev dvoživk: V Mariboru priča številnim povoženim živalim





V začetku pomladi, ko nastopijo višje temperature in se zemlja dovolj ogreje, se začne obdobje množične selitve dvoživk.

FOTO: Mestna občina Maribor

V to skupino ogroženih in zato zavarovanih živali, poleg vsem poznanih zelenih žab, pri nas sodijo tudi navadna krastača ter sekulja in rosnica kot predstavnici rjavih žab. Dvoživke se selijo iz prezimovališč na kopnem (npr. v gozdu) do vodne površine, kjer se razmnožujejo in odložijo skupek jajc, imenovan mrest. Na območju Mestne občine Maribor (MOM) je eno takih množičnih selitev mogoče opazovati pri Treh ribnikih. Žal je to tudi ena od črnih točk: ker smo ljudje s cesto prekinili pot dvoživk, smo priča številnim povoženim živalim, sporočajo iz Mestne občine Maribor.

Dvoživke bodo varno prenesli čez cesto

Tudi letos zato Skupna služba varstva okolja (SSVO) Maribor v sodelovanju s člani Društva študentov naravoslovja in ob strokovni podpori mariborskega Zavoda RS za varstvo narave pripravlja akcijo, v kateri bodo dvoživke prenesli čez cesto. V ta namen je SSVO nabavila posebno varovalno ograjo, ki ob kritičnih predelih ob cesti preprečuje dvoživkam, da bi skočile na cesto.

Podjetje Snaga bo očistilo dva podhoda pod cesto, ki sta bila vzpostavljena prav za varno prehajanje dvoživk pod cesto. V sodelovanju z Uradom za komunalo, promet in prostor MOM je ta odsek ceste še posebej označen in bo opozarjal na previdnost.

Ko nastopijo višje temperature, se začne obdobje množične selitve dvoživk. V to skupino ogroženih in zato zavarovanih…

Objavil/a Mestna občina Maribor dne Ponedeljek, 22. februar 2021

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.