22:42, tor, 23. Apr

Šentiljčani nezadovoljni zaradi stalnih menjav zdravnikov





V Šentilju je kar nekaj nezadovoljstva, potem ko se je v tamkajšnji dislocirani ambulanti mariborskega zdravstvenega doma avgusta zamenjala že četrta zdravnica splošne medicine. Župan Štefan Žvab se je zato na vodstvo zdravstvenega doma obrnil z javnim pismom, v katerem od direktorja Jerneja Završnika terja odgovore, zakaj so deležni takega odnosa.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Zdravstveni dom Adolfa Drolca se je leta 2014 v Šentilju odločil zagotoviti stalno prisotnost zdravnika, občani pa so s tem ob preobremenjenih koncesionarjih dobili dodatno možnost izbire. Ob prihodu prvega mladega zdravnika so se občani s težavo odločali za selitev, nezaupanje se je po besedah Žvaba zaradi nenehnih sprememb urnika še stopnjevalo.

“Sčasoma si je le pridobil naklonjenost, a so ga po nekaj mesecih premestili na drugo delovno mesto,” pravi šentiljski župan. Dodaja, da se je podobna zgodba v zadnjih dveh letih ponovila še dvakrat, nazadnje 1. avgusta, ko zdravstveni dom ne pacientov ne občine sploh ni obvestil o novi menjavi. To so dan pred spremembo storili le na svoji spletni strani.

Žvabu se zdi nedopustno, da Šentiljčani v zagotavljanju zdravstvene oskrbe niso deležni kontinuitete, ni stalnih zdravnikov, niti stalnega delovnega časa, čeprav so uredili nov zdravstveni dom. Do težav prihaja le v ordinaciji mariborskega zdravstvenega doma, medtem ko trije koncesionarji delujejo povsem normalno.

Direktor ZD Maribor Jernej Završnik je povedal, da ne gre za neko stalno menjevanje zdravnikov, pač pa so pred tremi leti, ko so odprli novo ambulanto v Šentilju, tam začeli z delom novega zdravnika in ekipe, hkrati pa so se soočili s tem, da so težko pridobivali nove paciente.

Številka po njegovih besedah ni nikoli presegla 400 vpisanih, kar je premalo ob dejstvu, da imajo ostali njihovi zdravniki v povprečju med 1500 in 2000 pacientov. Takšna številka pa jim ne dopušča, da bi bila ambulanta odprta vse dni.

Pozneje je res prišlo do menjave zdravnika z novo zdravnico, ki pa se je po odprtju novih prostorov preselila v občino Rače Fram, predvsem zato, ker je od tam doma. Vmes so čakali na stalno zdravnico, ki je 1. avgusta začela z delom, je povedal Završnik.

“Strinjam se, da je neprestano menjavanje zdravnikov moteče, vendar verjamem, da bodo Šentiljčani novo zdravnico prepoznali kot dobro in se bodo odločali za njo ter v prihodnje ne bo več prihajalo do težav,” je še dodal Završnik.

Mariborski zdravstveni dom sicer deluje na kar 43 lokacijah, trend ljudi pa je po besedah Završnika, da se selijo iz mesta v primestne občine, čemur skušajo slediti in odpirajo nove ambulante. Težava je tudi v tem, da nimajo dovolj zdravnikov in ne morejo s takim tempom slediti potrebam. A v primerjavi z nekaterimi drugimi deli Slovenije, direktor meni, da je pri njih za zdravstveno varstvo dobro poskrbljeno.

Sicer pa se v drugih svojih enotah ne srečujejo s podobnimi težavami, pač pa prav nasprotno, saj imajo trenutno na voljo le pet zdravnikov, kamor se pacienti še lahko vpišejo, od tega v Mariboru dva, medtem ko vsi drugi dosegajo predpisane kvote in niso več dolžni na novo vpisovati.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.