09:01, sob, 20. Apr

Šentiljski župan ne spoštuje zakona





Potem ko smo želeli preveriti kaj se skriva za razpisom za delovno mesto ravnatelja/-ice šentiljske osnovne šole, smo izvedeli, da se je župan Štefan Žvab za medije ovil v molk. Je to pameten nasvet podjetja, ki naj bi jim Občina Šentilj za tako imenovane PR storitve namenjala 1.220 evrov na mesec?

Zakon v Šentilju očitno ne velja
Sporočam vam, da se je župan odločil, da na vprašanja, ki jih dobivamo z vaše strani, več ne dajemo odgovorov,” je v elektronskem sporočilu zapisala direktorica občinske uprave Bogdana Pribevski. Brez pojasnila zakaj takšna odločitev, ki pa pomeni nespoštovanje Zakona o medijih (v nadaljevanju ZMed). Občina se je očitno odločila, da ne bo upoštevala zakona, po katerem je dolžna v roku 7 dni (ki je že pretekel) odgovoriti na vprašanje, vezano na delovno področje občine. “Dolžnost zavezancev, kamor sodi tudi občina pa je, da v zakonskem roku posredujejo informacije, ki so resnične in celovite,” je zapisala Alenka Žaucer svetovalka informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije.

Plačujejo podjetje, da ne komunicirajo

Občina Šentilj za odnose z javnostmi (PR) plačuje Fabriko dobrih idej. Kot je razvidno iz spodnje tabele, so se te storitve z junijem 2016 podražile: iz začetnih 854 na 1.220 evrov mesečno. Se za ta denar prejme nasvet o “neodgovarjanju” ali bi bilo morda bolje to vsoto nameniti za kaj, kar bi občani potrebovali? Očitno mu svetovalci za komunikacije z mediji niso povedali, da se ljudje ne moremo postavljati nad zakone.

Tabela transakcij med Občino Šentilj in Fabriko dobrih idej. Vir: erar.si
Tabela transakcij med Občino Šentilj in Fabriko dobrih idej. Vir: erar.si

Kazen je lahko dražja od (ne)komunikacije
Morda v Šentilju živijo v nekih drugih časih, ko se lahko dela “po domače”. Morda sledijo miselnosti, ki je veljala nekoč, ko so tiste z drugačnim mnenjem pošiljali na otok. Ne glede na to so s svojo odločitvijo storili prekršek po prvem odstavku 147. člena ZMed, ki pravi:
Z globo od 2.100 do 20.900 eurov se kaznuje za prekršek organ iz drugega odstavka 45. člena tega zakona, če mediju na zahtevo za dostop do informacije za medije ne da pisnega odgovora, ali bo na zahtevo odgovoril ali bo odgovor zavrnil, najpozneje do konca naslednjega delovnega dne od prejema zahteve ali če mediju ne da resničnih in celovitih informacij v dogovorjenem roku oziroma najpozneje v sedmih dneh po prejemu zahteve, pa bi na podlagi tega zakona to moral storiti (šesti odstavek 45. člena), ali če mediju nemudoma ne pošlje dodatnih pojasnil o zavrnilnem odgovoru iz četrtega odstavka 45. člena (osmi odstavek 45. člena).” (Vir: http://www.pisrs.si)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.