18:44, pet, 19. Apr

Septembra pričetek gradnje sortirnice v Mariboru





Snaga je končno pridobila gradbeno in okoljevarstveno dovoljenje za gradnjo Sortirnice. Gradnja te pomembne 12,5 milijona evrov vredne investicije se bo začela v začetku septembra.

novinarska ob zaključku 1. faze projekta Sortirnica (1) - kopija

Direktor Snage Cveto Žalik je na današnji novinarski konferenci povedal, da je Snaga z izvajalcem investicije v sortirnico, podjetjem Kostak, pridobila vsa potrebna dovoljenja, ki omogočajo začetek gradnje objekta, v katerem bo nameščena najsodobnejša razpoložljiva tehnologija, ki bo iz mešanih komunalnih odpadkov izločala uporabne snovi, reciklate, ki so uporabni kot sekundarne surovine. “Okoljevarstveno soglasje nam je Agencija za okolje Republike Slovenije (ARSO), izdala v sredini februarja, temu je konec junija sledilo gradbeno dovoljenje, ki je v sredini julija postalo pravnomočno, pretekli petek pa je postalo pravnomočno tudi okoljevarstveno dovoljenje,” je razložil Žalik in dodal, da bo Snaga temeljni kamen za največjo investicijo v zgodovini podjetja temeljni kamen položila v sredo, 30. avgusta, na lokaciji gradbišča.

 

Investicija ni le pomembna za Maribor, pač pa za vso Slovenijo

“Investicija je pomembna za občane, zaposlene v Snagi, za celo mesto in širšo regijo. Iz prevoznika odpadkov se bo Snaga razvila v pomembnega akterja na trgu odpadkov, odpirali pa bomo tudi nove razvojne priložnosti. Cilj je, da reciklate, ki jih bo izločila sortirnica, uporabimo v Mariboru, za proizvodnjo novih produktov, polizdelkov,” je razvojni potencial sortirnice orisal župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec in dodal, da Maribor zdaj zares prehaja v krožno gospodarstvo, ki ga je mestni svet leta 2015 sprejel kot krovno strategijo ravnanja z odpadki. “Zaupanje v našo bodočo sortirnico je veliko tudi v sosednjih občinah in rezultati v poskusnem letu obratovanja bodo zagotovo prepričali še mnoge druge,” je zaključil župan in spomnil na dve podpisani pismi o nameri. Maribor je z Mestno občino Ptuj in Občino Šentilj že podpisal namero o obdelavi mešanih komunalnih odpadkov iz teh dveh občin v mariborski sortirnici, pričakujejo pa tudi sodelovanje z drugimi občinami.

V podjetju Kostak, ki je izvajalec investicije na ključ, predvidevajo, da bodo z gradnjo pričeli v začetku septembra. “Priprave gradbišča se bodo pričele v sredini avgusta,” je povedal Jože Leskovar, direktor področja komunala iz Kostaka. “Predvidevamo, da bomo napravo lahko predali v poskusno obratovanje konec junija prihodnje leto, seveda pa si bomo prizadevali, da bi roke še skrajšali,”  je dodal Leskovar.

“Zdaj je zaključena prva faza pogodbe med Snago in Kostakom, to je pridobivanje vse potrebne dokumentacije, kar je bil zahteven projekt” je še povedal Žalik.

Celotna investicija je vredna 12,5 milijonov evrov, za katero se bo podjetje Snaga v višini 10 milijonov evrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.