10:13, pet, 16. Avg

Sindikat policistov ministrstvo in policijo poziva k ukrepanju za zagotavljanje večje varnosti policistov v postopkih





V Sindikatu policistov Slovenije opozarjajo na poslabšanje varnostnih razmer na nekaterih območjih v državi. Vodstvo ministrstva za notranje zadeve in policije pozivajo k sprejetju ukrepov, ki bodo zagotavljali bolj učinkovito uveljavljanje reda in izterjavo izrečenih kazni ter boljšo varnost policistov v postopkih in posledično tudi državljanov.

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so v dopisu vodstvu ministrstva za notranje zadeve in policije izpostavili povečano število prekrškov in kaznivih dejanj pripadnikov manjšin na nekaterih območjih v državi ter vse pogostejša ogrožanja, napade in poškodbe policistov pri izvajanju policijskih nalog.

Od generalnega direktorja policije in tudi ministra za notranje zadeve pričakujejo, da bosta aktivno pristopila k “potrebnim spremembam zakonodaje, ki bodo zagotavljale bolj učinkovito uveljavljanje reda, bolj učinkovito izterjavo izrečenih kazni in boljšo varnost policistov v postopkih”. “Prepričani smo, da bi s temi ukrepi vplivali tudi na varnost prebivalcev Slovenije,” so zapisali.

Pričakujejo reševanje odprtih vprašanj

Kot so navedli, se zavedajo, da v Sloveniji “sobivamo različni ljudje, ki se v različni meri zavedamo dejstva, da imamo poleg pravic v tej družbi tudi dolžnosti in odgovornost za svoja dejanja”. A po njihovem prepričanju je prav, da so “v državi zagotovljeni pogoji, kjer lahko vsak, ki se vedoma odloči, da bo s svojim ravnanjem kršil zakonodajo, pričakuje, da bo za svoje kršitve v polni meri in pod enakimi pogoji kot vsi ostali državljani tudi odgovarjal in za svoja dejanja nosil posledice”.

Glede na ministrovo napoved na enem od sestankov z župani, kjer prebivajo pripadniki romske skupnosti, o povečani prisotnosti policistov v sindikatu pričakujejo, da bo minister obenem podal tudi pobudo predsedniku vlade, da se v reševanje vprašanj “enako hitro in enako učinkovito vključijo tudi inšpekcijske službe, centri za socialno delo, izobraževalne ustanove in druge pristojne institucije”.

“Prepričani smo, da se bo problematika, na katero opozarjamo, začela učinkovito in s tem tudi uspešno reševati, ko se bodo vse pristojne in odgovorne institucije začele v okviru svojih zakonskih dolžnosti in pristojnosti vključevati v reševanje posamičnih in sistemskih težav,” so zapisali. Do takrat pa bodo po njihovih navedbah policisti izpostavljeni dodatnim obveznostim in nalogam, nerealnim pričakovanjem in posledično tudi neupravičenim kritikam, “saj le policisti ne zmorejo in ne bodo zmogli preprečiti in odpraviti problematike, ki je marsikje presegla vse meje normalnega”.

Predlagajo, da se na ravni policije in ministrstva za notranje zadeve oblikuje pobuda za spremembo zakonodaje s področja zagotavljanja socialne varnosti. Tako bi bilo po njihovem predlogu prejemanje socialnih transferjev za vse prebivalce Slovenije “v prvi vrsti vezano na redno obiskovanje šole oziroma drugih institucij pri otrocih in izkazano aktivno iskanje zaposlitve prek zavoda za zaposlovanje pri odraslih osebah”. “Zaradi zagotavljanja učinkovitejše izterjave izrečenih glob in izvršitev tudi ostalih sankcij” pa predlagajo uvedbo spremenjenega načina izrekanja in izvajanja nadomestnega zapora.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.