16:13, pon, 1. Jul

Sindikat poštnih delavcev poziva vlado in upravo Pošte Slovenije k usklajevanju osnovnih plač, razmišljajo tudi o stavki





“V Sindikatu poštnih delavcev pozivamo Vlado RS in upravo Pošte Slovenije k ustreznemu financiranju in ovrednotenju naše temeljne dejavnosti – univerzalne poštne storitve,” so v Sindikatu poštnih delavcev zapisali in dodali: “Zaradi neustreznosti Zakona o poštnih storitvah, na katero opozarjamo že več let, a vsakič znova naletimo na gluha ušesa, trenutno namreč ni tako.”

Sindikat tako poudarja: “Med zaposlenimi vre nezadovoljstvo zaradi neprimernih delovnih pogojev in brezbrižnega odnosa nove uprave, zato delodajalca pozivamo tudi k takojšnjemu začetku dogovorov glede redne in izredne uskladitve osnovnih plač. Uprava PS se mora zavedati, da nosi odgovornost do več kot 6.000 zaposlenih na PS, ki skrbimo, da je naše temeljno delo – izvajanje vseh poštnih storitev, česar ne more nadomestiti noben paketomat – kakovostno opravljeno, za kar pa prejemamo razmeroma skromno plačilo. Zato od relevantnih deležnikov pričakujemo in zahtevamo vzpostavitev produktivnega socialnega dialoga, primerno obravnavo zaposlenih in korektno ovrednotenje našega dela.”

Sporočilo za javnost so orisali stanje. “Uprava PS se mora zavedati, da njihova delovna mesta ne prinašajo zgolj direktorskih privilegijev, temveč predvsem odgovornost do več kot 6.000 zaposlenih na PS, ki skrbimo, da je naše temeljno delo – izvajanje vseh poštnih storitev, česar ne more nadomestiti noben paketomat – kakovostno opravljeno, za kar pa prejemamo razmeroma skromno plačilo.”

Izpostavljajo pomanjkanje delovne sile in težke delovne pogoje

Zapisali so še, da zaposleni na Pošti Slovenija vestno izvajajo vse poštne storitve in “prav stik z ljudmi je po našem mnenju najpomembnejši od vseh naših nalog. Vendar moramo neustrezno oziroma neobstoječe financiranje s strani države nadomestiti s prihodki iz izvajanja konkurenčnih storitev, posledično pa ne dosegamo poslovnih ciljev in pričakovanj lastnika. Poskusi kompenzacije s tržno dejavnostjo so bili do zdaj neuspešni, pomanjkanje delovne sile in težki delovni pogoji pa dodatno bremenijo PS, ki ob slabih poslovnih rezultatih ne zmore ustrezno nadomestiti odhodov zaposlenih niti dostojno plačati tistih, ki še vztrajajo”.

Opozarjajo na izgorelost na delovnem mestu

Izpostavljajo, da delavci izgorevajo, “potem pa zaradi nedoslednosti pri izplačilu božičnice še svojim otrokom ne morejo pravočasno privoščiti prazničnega darila. Brez primernega vrednotenja našega dela bomo večno v situaciji, ko bomo z lučjo pri belem dnevu iskali zaposlene oziroma jih izgubljali na račun konkurenčnih podjetij, ki ne opravljajo univerzalne poštne storitve in kjer so obremenitve posledično mnogo manjše, medtem ko bomo na drugi strani tisti, ki smo temu poklicu še predani in nam je mar za zagotavljanje kakovostnih storitev vsem prebivalcem Slovenije,
zaradi posledic večdesetletnih zgrešenih plačnih in kadrovskih politik na delovnem mestu izgoreli”.

Anonimno Združenje poštnih delavcev poziva k uporu

Težave naj bi trajale že desetletja. “Na žalost prve poteze nove uprave jasno kažejo na odnos do zaposlenih kot nepotrebnega stroška, zato se upravičeno bojimo, da se bo zgrešena politika nadomeščanja sistematične skrbi za zaposlene z začasnimi oziroma prehodnimi rešitvami nadaljevala. Dejstvo je, da bo velik del zaposlenih, ki ne glede na vremenske razmere in posledice za lastno zdravje dnevno opravljajo naše delo, ob novem dvigu minimalne plače pristal pod to mejo. Z drugimi besedami: ti ljudje bodo plačani najmanj, kot si lahko plačan za delo, ki ga opravljaš v tej državi. Skrbi nas tudi, da so se začeli pojavljati vprašljivi komunikacijski manevri. Tako zdaj v imenu poštarjev govori tudi neobstoječe anonimno Združenje poštnih delavcev, ki spodbuja zaposlene k anonimnemu uporu. Taki manevri izkazujejo skrajno nezadovoljstvo zaposlenih in temeljna naloga uprave je, da uredi stanje ter poskrbi, da bo Pošta Slovenije podjetje z vizijo in strateškimi ciljnimi usmeritvami, ki bo izkazovalo ustrezen odnos do zaposlenih ter ustvarjalo dobre delovne pogoje,” so še zapisali.

Upravo pozivajo, da prevzame svojo nalogo

“Zaradi vsega navedenega upravo pozivamo, da prevzame svojo nalogo in se začne boriti proti padanju podjetja k dnu in utapljanju zaposlenih pod minimalno plačo. Pričakujemo, da bo opravila svojo nalogo, ki jo je prevzela ob imenovanju, v SPD pa smo pripravljeni pri tem pomagati in sodelovati,” so zapisali in dodali, kaj pričakujejo: “A z druge strani pričakujemo iskrene namene in zavedanje, da smo zaposleni tisti, ki opravljamo pomembne naloge na področju cele države, zato si želimo primerne obravnave ter prepoznanja naše dodane vrednosti.”

Ločevanje delavcev, opredelitev števila vozil in deleža infrastrukture

“V luči prikaza državi, kolikšen del stroškov PS je namenjen izvajanju univerzalne poštne storitve, zahtevamo strogo ločitev delavcev, ki izvajajo samo to dejavnost, in delavcev, ki izvajajo storitve na trgu, kot tudi opredelitev števila vozil ter deleža infrastrukture, ki sta potrebna za izvajanje enih in drugih storitev. V letu 2020 smo vodili intenzivno kampanjo za spremembo Zakona o poštnih storitvah in Vlado RS ter Ministrstvo za gospodarstvo RS večkrat uradno pozvali, da nemudoma podata predlog sprememb in dopolnitev Zakona o poštnih storitvah na način, da bo za izvajanje storitev za državo PS prejela ustrezno nadomestilo,” pri tem pa menijo, da tako ne bo prisiljena v nadaljnje zapiranje poslovalnic, “zaposlene pa bo lahko plačevala težaškemu delu primerno, kar bo vodilo v večje zaposlovanje in izboljšanje pogojev dela, prebivalci pa bodo še naprej imeli kakovostne storitve”.

Razmišljajo tudi o stavki

V sindikatu so prepričani, da so navedene spremembe nujne, ob tem pa še pravijo: “Ob nasprotovanju prejšnje koalicije je takratna opozicija (sedanja koalicija) podprla predlagane spremembe Zakona o poštnih storitvah, zato pričakujemo, da bo te spremembe obravnavala prioritetno in v skladu z že izraženimi stališči. V nasprotnem primeru bomo preko pritiskov na delodajalca – tudi stavke, če bo potrebna – vršili pritisk na lastnika, da uredi ustrezno financiranje poštne dejavnosti.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.