02:43, sre, 24. Apr

Sindikat zaposlenih v Termah Maribor napovedal stavko





Sindikat zaposlenih v Termah Maribor je napovedal stavko med božično-novoletnimi prazniki. Stavkati bodo začeli 24. decembra, in sicer tisti delavci, ki so jih pred kratkim prezaposlili v družbo HBP. Sindikat sicer deluje v sklopu Sindikata delavcev gostinstva in turizma.

Predsednik sindikata Kristijan Lasbaher je povedal, da od vodstva družbe, ki je v lasti ruskega kapitala, zahtevajo nov plačni model. Zaposlenim namreč že 20 let niso zvišali plač, kar pomeni, da bo več kot 70 odstotkov zaposlenih po novem letu na minimalni plači. Zaposleni od vodstva nekoč največjega ponudnika hotelskih zmogljivosti zahtevajo pojasnila o o izčrpavanju družbe v zadnjih letih. Opozarjajo pa tudi, da sindikat in svet delavcev nista bila obveščena o namenu prodaje restavracije Pri treh ribnikih.

Gostilna Pri treh ribnikih
Gostilna Pri treh ribnikih

Ob vsem tem zahtevajo socialni dialog, ker je delodajalec najprej odpovedal podjetniško kolektivno pogodbo, nato to preklical, sedaj pa naj bi zavlačeval pri pogajanjih. Sindikat vodstvu očita še druge zadeve, tudi pomanjkljivo organizacijo dela v hotelu Habakuk, nehuman odnos nekaterih vodij do podrejenih, ki se kljub pozivom naj ne bi izboljšal. V vodstvu sindikata še izpostavljajo, da je pravica do stavke ustavna pravica in da ne sme nihče preprečevati delavcem sodelovanja v stavki.

hotel habakuk

Za stavko so se odločili prav v enem od vrhuncev sezone, v prazničnem času. V hotelu Habakuk jo bodo začeli v torek ob sedmi uri zjutraj in bo trajala do sklenitve sporazuma z upravo. V mestnem hotelu Mercure City bo začetek stavke na božič, v hotelu Ibis Styles 26. decembra, v UNI Youth Hostlu 27. decembra, v pohorskem hotelu Bellevue pa od 28. decembra. Na koncu se bodo stavki pridružili še v gostilni Pri treh ribnikih, in sicer 29. decembra.

Leto 2018 so po poročanju STA Terme Maribor zaključile s kar 5,2 milijona evrov izgube, pred tem so ustvarili le še 9,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, to pa je skoraj dve tretjini manj od leta prej. Takšen padec so pripisali prodaji trgovskega dela družbe v letu 2017. K Termam Maribor spadajo zdaj le še štirje hoteli Habakuk, Bellevue, Ibis in Mercure ter gostilna Pri treh ribnikih. Prodali pa so že obmejne Travel Shope in gostilno Štajerc, letos tudi medicinsko-termalni center Fontana.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.