08:18, pet, 29. Mar

Sindikati Podravja izrazili nezadovoljstvo, da postopek prodaje MLM poteka v tajnosti





Sindikati Podravja, katerih član je tudi sindikat delavcev Mariborske livarne Maribor (MLM), so danes izrazili nezadovoljstvo z dejstvom, da postopek prodaje MLM poteka v tajnosti. Odločno so proti prodaji podjetja špekulantom in terjajo kupca, ki bo MLM ohranil kot celoto in z vsemi delovnimi mesti ter imel s podjetjem dolgoročne načrte.

MLM je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki pa je septembra lani začela s postopkom prodaje 100-odstotnega deleža in svojih terjatev v višini devet milijonov evrov do te družbe. Gre za nov poskus prodaje MLM, zadnji je propadel leta 2018.

“Sindikati in zaposleni se ne moremo strinjati in sprijazniti s tem, da je vse to zavito v tančico skrivnosti,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal predsednik Sindikatov Podravja Milan Mesarič.

“DUTB pozivamo, da podjetje odproda takšnemu kupcu, ki bo MLM ohranil kot celoto, ki bo imel izdelan načrt vsaj za petletno obdobje, ki bo zagotavljal nadaljnji obstoj družbe, in ki bo ohranil delovna mesta. V MLM je zaposlenih okoli 360 ljudi in pričakujemo, da ta delovna mesta ne le ohrani, ampak tudi nadgradi,” je dodal.

Ob tem je zanikal očitke, da naj bi bili v sindikatu seznanjeni s podrobnostmi prodaje ali celo sodelovali pri njej. Zaradi takšnih domnev naj bi bili celo tarča pritiskov.

Nasprotno, tudi sindikati so po besedah Mesariča razočarani, da se podrobnosti prodaje skriva pred javnostjo. “Pozivamo DUTB, da končno da karte na mizo in pove, kdo so kupci,” je dejal.

Prodajni postopek je po poročanju medijev v zaključni fazi. Po nedavnem poročanju časnika Dnevnik je nezavezujoče ponudbe oddalo več finančnih skladov iz tujine, ki imajo v svojem naložbenem portfelju podjetja, ki proizvajajo za avtomobilsko industrijo. Eden od njih naj bi bil nemški finančni sklad Mutares, med interesenti za nakup mariborske družbe se omenjata še singapurski in madžarski sklad, iz slovenskih logov pa družba Kompas Shop, katere lastnik je Aleksander Jereb.

Na takšne kupce v sindikatih ne pristajajo, saj menijo, da ti nimajo dolgoročnih namenov. “Ne moremo pristati, da se bo MLM, ki bo čez dve leti obeleževala sto let obstoja, na takšen način uničilo,” je dejal Mesarič. Poudaril je, da bodo po potrebi tudi ukrepali in se v znak protesta “zaprli v tovarno”.

Predsednik sindikata MLM, ki šteje 187 članov, Drago Lešnik je potrdil, da je zaposlene v livarni strah za svojo usodo. “Delavce je zelo strah, kaj se bo zgodilo,” je dejal.

Pojasnil je, da številni delajo v MLM že več kot 40 let in ne morejo razumeti, zakaj zdaj takšni postopki, če pa “redno poslujemo, imamo dovolj naročil in dela”. Zadovoljni so tudi s trenutno upravo MLM, je povedal.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.