01:10, sre, 24. Apr

Skupina poslancev v DZ vlaga predlog novele za dodatno zaščito predstavnikov delavcev ob odpovedi pogodbe





Skupina poslancev v DZ vlaga predlog novele zakona o delovnih in socialnih sodiščih, s katero želi dodatno zaščititi predstavnike delavcev. Po njej se odpoved pogodbe o zaposlitvi predstavniku delavcev, ki je bil odpuščen zaradi svojega sindikalnega dela, ne more izvršiti, preden sodišče ne ugotovi, ali je bil odpuščen zakonito ali ne.

Slika je simbolična. Vir: pixabay.com

Predlog novele so s predstavniki delavcev pripravili v Levici, sopodpisali pa so ga tudi poslanski skupini SD in SAB, so sporočili iz Levice.

Predstavniki delavcev so v zadnjem desetletju namreč vedno pogosteje pod vedno močnejšim pritiskom delodajalcev; grozijo jim z odpovedjo, jih šikanirajo na delovnem mestu, pogosto grožnjo z odpovedjo tudi uresničijo, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec Levice Miha Kordiš.

Spoštovanje delavskih pravic

Kot je izpostavil, so predstavniki delavcev tisti, ki sodelujejo v delavskih svetih in organizirajo sindikalne celice v posameznih podjetjih, ki so največje zagotovilo, da podjetje spoštuje delavske pravice.

Po besedah Kordiša je trenutna ureditev taka, da delodajalci zlahka disciplinirajo predstavnike delavcev tako, da jim vročijo odpoved pogodbe o zaposlitvi, nato pa je delavcem prepuščeno, da se borijo in iščejo svojo pravico na sodišču. “Tudi v primerih, ko delavski predstavniki dobijo sodno bitko na sodišču, je pogosto že prepozno. Cilj delodajalca je dosežen, delovni kolektiv je zastrašen, sindikat ali delavski svet je obglavljen,” je dodal.

Kršitve mora tudi dokazati 

Da to težavo naslovijo, popravijo in dodatno zaščitijo delavske predstavnike, so v Levici pripravili novelo zakona o delovnih in socialnih sodiščih. Ta bi omogočila, da se izvrševanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi zadrži v trenutku, ko se predstavnik delavcev na to odpoved pritoži na sodišče.

“Na tak način se svojevrstno obrne dokazno breme. Če želi delodajalec odpustiti nekoga, ki je hkrati aktiven v delavskem svetu ali sindikatu, mora kršitve, na katere se sklicuje, ne le zatrjevati, ampak jih mora tudi dokazati,” je poudaril Kordiš.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.