21:22, sob, 6. Jul

Skupnost občin Slovenije danes na Ptuju o možnih spremembah sistema financiranja občin





Skupnost občin Slovenije je danes na Ptuju pripravila srečanje županov, ki so se med drugim pogovarjali tudi o možnih spremembah sistema financiranja občina. Kot je dejal podpredsednik skupnosti Peter Misja, si nihče ne upa povedati, kaj naj bi prinesel spremenjen sistem financiranja občin, saj je najprej treba narediti natančne analize.

Misja je za STA povedal, da so se dotaknili tudi povprečnine, ki trenutno znaša 700 evrov. Po njihovi oceni pa bi se zaradi višjih plač javnih uslužbencev morala dvigniti za 10 do 15 odstotkov. Župani so tudi menili, da je treba v prihodnje poleg same povprečnine naslavljati tudi sredstva za zmanjšanje razvojne ogroženosti občin.

Glede nove finančne perspektive 2021-2027 je Misja dejal, da majhne občine ne bodo prejele skoraj nobenih sredstev. Tem občinam primanjkuje tudi sredstev za nujne zadeve, zato morajo posegati po različnih taksah in skladih, da bi lahko poplačale res najnujnejše zadeve.

Misja meni, da je država občinam naložila preveliko finančno breme tudi glede predšolske vzgoje, saj so se cene oskrbnin v vrtcih močno zvišale. Rast stroškov izvajanja programov predšolske vzgoje je velika, občine pa problem rasti teh stroškov rešujejo različno.

“Obeta se tudi uvedba brezplačnih kosil za učence, a se država pri tem ne zaveda, da bo treba v ta namen prilagoditi kuhinje in jedilnice ter zaposliti dodaten kader v kuhinji. Takšnega finančnega bremena pa občine ne zmorejo,” še pravi Misja.

Dodal je še, da bodo o vseh danes izpostavljenih težavah obvestili pristojne.

Skupnost občin Slovenije združuje 182 od 212 občin v državi. Njene članice so tako mestne občine kot občine s sedeži upravnih enot in še druge manjše občine.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.