02:34, pon, 29. Jul

Slavnostna akademija v spomin na Pohorski bataljon





V Domu kulture v Rušah so se včeraj, s tradicionalno slavnostno akademijo spomnili poslednjega boja Pohorskega bataljona. Minilo je 73 let, od kar so se za svobodo borili “hrabri in vztrajni možje in žene, fantje in dekleta”. Tako jih je namreč v tokratnem slavnostnem govoru poimenovala ministrica za obrambo Andreja Katič.

Da je v “naši domovini lepo biti mlad” ter, da upanje naj nikdar ne ugasne, sta bili osrednji sporočili nastopa učencev OŠ Janka Glazerja Ruše. Vsako leto jih vključujejo v program slavnostne akademije, da bi se tudi oni zavedali časa, ljudi in vrednot, zaradi katerih imajo danes svoj dom. Na to tako rekoč starešine opominjajo z vencem, ki ga tradicionalno pololožiju k spomeniku na Trgu vstaje.

6719af39-9ab6-4f21-8a85-b0ec04c27393

“Boj proti okupatoju, ki je imel brutalen namen izkoreniniti našo narodno identiteto, je tu, v teh krajih, pa tudi drugod po naši domovini, terjal izjemno visok krvni davek”, je med drugim v svojem govoru poudarila ministrica za obrambo, Andreja Katič, ministrica

Sporočilo boja je tudi sporočilu o junaštvu, tovarištvu, domoljubnosti. Te vrednote skušajo ohranjati tudi v Rušah. Draga Fabjan, podpredsednica Zveze borcev za vrednote NOB Ruše, je znova poudarila, da je to naša zgodovina: “brez teh zgodovinskih dogodkov, ne bi bili tukaj, kjer smo, v svobodni Sloveniji”. Teh vrednot, ocenjuje, da se zavedajo predstavniki srednje in starejše generacijek mladi pa (žal) še vedno premalo.

Podrobnosti nocoj ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.