00:57, sre, 24. Apr

Slavnostni koncert SNG-ja





Slovensko narodno gledališče Maribor bo novo sezono odprlo s slavnostnim koncertom ob 850-letnici prve omembe Maribora. Repertoar Drame se bo vrtel okoli ženske, Opera pripravlja barvito glasbeno panoramo, Balet dialog med starim in novim. Med drugim napovedujejo koprodukcijo Drakula, muzikal My Fair Lady in baletno uspešnico Labodje jezero.

getfoto2 (1)

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker, bo sezona 2014/2015 posvečena 850-letnici prve pisne omembe mariborskega gradu na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime. Zato bodo vanjo stopili z Glasbenim ognjemetom na ploščadi pred gledališčem z dirigentom Simonom Krečičem.

V Drami napovedujejo šest premier. Prva bo na vrsti Lulu v režiji Diega de Bree, sledila bo farsa o slovenskem svetohlinstvu Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Janusza Kice. Mateja Koležnik bo režirala psihološko dramo Hedda Gabler, Eduard Miler pa absurdno dramo Svatba. Eden od vrhuncev prihodnje dramske sezone naj bi bila slovensko-hrvaško-italijanska koprodukcija Drakula v režiji Paola Magellija, za otroke pa pripravljajo komično-fantazijsko pustolovščino Guliverjeva potovanja v režiji Matjaža Fariča, v kateri naj bi otroci aktivno sodelovali z igralci.

Osrednja tema bo po besedah umetniškega direktorja Drame Diega de Bree “ženska, še zadnja neskončnost”. “Glede na to, da imamo med igralkami pravzaprav v vseh generacijah zelo močne akterje, sem se odločil za epski repertoar, ki pokriva v glavnem velike tekste svetovne in slovenske dramatike.”

Potem ko sta odšla Tadej Toš in Branko Jordan, se bosta v novi sezoni igralskemu ansamblu Drame SNG Maribor pridružila nova člana Nika Rozman in Jurij Drevenšek.

V Operi bodo izvedli Mozartovo Čarobno piščal, Loewejev in Lernerjev muzikal My Fair Lady, Poulencove Pogovore karmeličank, Puccinijevo Deklico z zahoda in za otroke pravljično opero Obuti maček, ki nastaja v koprodukciji z Akademijo za glasbo Ljubljana. Po besedah umetniškega direktorja Opere Simona Krečiča, ki je položaj prevzel decembra lani po predčasnem odhodu Benjamina Pionnierja, je za dirigente izbral večinoma tujce, solisti pa so Slovenci.

Simfonični cikel bo v novi sezoni v Dvorani Union, novost pa je cikel koncertov komorne glasbe Carpe artem, ki nastaja v sodelovanju z Društvom za komorno glasbo Amadeus.

Balet bo po besedah umetniškega vodje Edwarda Cluga poskušal nadaljevati z uspešno potjo, ki jo je začrtal v prejšnjih letih in se med drugim odraža v večji mednarodni prepoznavnosti mariborskih baletnikov. V novi sezoni, ki so jo zasnovali kot “dialog med starim in novim”, med sodobnimi baleti pripravljajo Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića, ki bo koprodukcija z Dubrovniškimi letnimi igrami in Festivalom Ljubljana, ter Clugov Stabat Mater v koprodukciji z Akademijo za glasbo v Ljubljani.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.