11:13, pet, 29. Mar

Slovenija je članica Evropske unije, kar pa nekaterim ni všeč





Slovenija je članica Evropske unije

13. december 1997 se je Slovenija uvrstila med kandidatke za prvi krog širitve Unije. Nato je 31. marac 1998 bil uradni začetek pogajanj med Slovenijo in Evropsko unijo, 1. februarja 1999 je stopil v veljavo evropski sporazum o pridružitvi med Slovenijo in Unijo, 13. decembra 2002 je bil zaključek pogajanj. 23. marca 2003 je bil referendum o vstopu Slovenije v EU, 16. aprila 2003 pa podpis pogodbe o pristopu k Evropski uniji.

V nedavni anketi na našem portalu smo bralce vprašali, ali jim je prav, da je Republika Slovenija članica Evropske unije.  Večina, a le malo čez polovico, je odgovorila, da ne. Namreč 52 odstotkov sodelujočih ali 493 od vseh 957 je izbralo odgovor “ne”. Nekoliko manj, 44odstotkov ali 423 sodelujočih, pa je zadovoljna. Štirim odstotkom ali 40 od vseh pa je vseeno.

Letošnji dan Evrope je bil sicer v znamenju nesoglasij, kako naprej po koncu konference o prihodnosti Evrope, so zapisali na STA. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se namreč zavzela za spremembo pogodb, 13 držav članic, tudi Slovenija, pa je do tega zadržanih.

Na sklepnem dogodku konference so sodelovali tudi državljani članic EU, ki so Macronu, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, predsednici komisije von der Leyen ter predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola predali predloge, oblikovane v okviru konference. Teh je kar 49  z več kot 300 ukrepi z različnih področij. Pojavila so se nesoglasja o tem, ali bi morali za upoštevanje teh predlogov spremeniti temeljne pogodbe. Predsednica Evropske komisije je dejala, da so državljani sporočili, kam želijo, da gre Evropa, in da morajo zdaj najti najkrajšo pot do tja. In če je treba, tudi s spremembami pogodb. Tako je menil tudi Macron, ki je dejal, da obstajajo razlike med državami članicami in da bo o tem govora na junijskem vrhu EU. Omenil je tudi, da bi bilo treba sklicati konvencijo.

Trinajst članic unije, med njimi tudi Slovenija, pa je, po poročanju STA, pripravilo dokument, v katerem poudarjajo, da namen konference ni bil sprememba pogodb EU in da bi morali ideje državljanov obravnati posebej in resno. Ne smejo pa biti instrument za  posebne interese institucij.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.