01:50, čet, 25. Apr

Slovenija lani med državami EU z najmanjšo stopnjo tveganja revščine





V Evropski uniji je lani več kot 96 milijonov ljudi, kar predstavlja več kot petino Evropejcev, živelo na pragu revščine oziroma socialne izključenosti, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata. Slovenija je sicer med državami z najnižjo stopnjo tveganja.

Stopnja tveganja revščine ali socialne izključenosti v EU je bila leta 2020 za ženske višja kot za moške. Pri ženskah je te delež znašal 22,9 odstotka, pri moških pa 20,9.

Na pragu revščine ali socialne izključenosti je bilo tudi več kot dve petini (42,1 odstotka) prebivalstva v gospodinjstvih z enim odraslim članom in vsaj dvema vzdrževanima otrokoma.

Glede na podatke, ki jih je za lani pridobil Eurostat, je več kot četrtina vseh, ki sta jim grozili revščina ali socialna izključenost, prihajala iz štirih držav članic, pri čemer je imela najvišjo stopnjo tveganja Romunija (35,8 odstotka). Sledile so Bolgarija (33,6 odstotka), Grčija (27,5 odstotka) in Španija (27 odstotkov).

Na drugi strani pa so imele najnižjo stopnjo tveganja revščine in socialne izključenosti Češka (11,5 odstotka), Slovaška (13,8 odstotka), Slovenija (14,3 odstotka), Nizozemska (15,8 odstotka) in Finska (15,9 odstotka).

vir:sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.