14:57, čet, 30. Nov

Slovenija lani zabeležila več kot 15.000 oseb, ki so zaprosile za mednarodno ali začasno zaščito

V uradu za oskrbo in integracijo migrantov izpostavljajo, da je Slovenija lani zabeležila več kot 15.000 oseb, ki so zaprosile za mednarodno ali začasno zaščito. Med njimi je bilo več kot 8000 beguncev iz Ukrajine z urejeno začasno zaščito. V svetu je bilo konec leta 2022 več kot 108 milijonov beguncev.

Slovenija je v preteklem letu pokazala solidarnost do ljudi, ki bežijo pred vojnami in preganjanjem ter beguncem omogočila dostop do različnih oblik pomoči in podpore ter s tem podprla uspešno integracijo in vključevanje v lokalna okolja.

Ravno pri integraciji se obetajo številni napredki

Ministrstvo za notranje zadeve skupaj z uradom ter ostalimi deležniki pripravlja integracijsko strategijo, ki bo naslavljala različna področja integracije. Obenem se pripravlja uredba, ki bo določena integracijska področja še natančneje opredelila. Poleg tega na uradu snujejo tudi uredbo, ki ureja nastanitev najranljivejše populacije beguncev, mladoletnikov brez spremstva.

Zadnje poročilo UNHCR razkriva nekatere ključne statistične trende o beguncih, prosilcih za mednarodno zaščito, notranje razseljenih osebah in osebah brez državljanstva. Ugotavlja, da je bilo v svetu konec leta 2022 takih oseb več kot 108 milijonov, kar je 19,1 milijona več kot leto prej in predstavlja najvišji porast do sedaj. Povedano drugače, število beguncev je večje od števila prebivalcev Ekvadorja, Nizozemske ali Somalije, so dodali na uradu.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav