22:31, ned, 28. Jul

Slovenka leta 2021 je postala Nika Kovač iz Inštituta 8. marec





Na spletni strani Slovenka leta so objavili, da je Slovenka leta 2021 postala Nika Kovač. Danes so namreč v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma na svečani prireditvi Slovenka leta izbrali tisto, ki je po mnenju bralcev revije Jana najbolj zaznamovala leto 2021. Novico je delil tudi že Inštitut 8. marec, ki ga sicer Nika Kovač vodi.

“Nika Kovač je antropologinja in sociologinja, ustanoviteljica in direktorica Inštituta 8. marec, v katerem s prostovoljci opozarjajo na neenakost in krivice najšibkejših. Zaveda se, da je moč v skupnosti, in to nenehno dokazuje. Najodmevneje s tem, ko je s svojim jasnim, odločnim in srčnim nastopom mobilizirala več kot 600.000 državljanov, da so glasovali proti spornemu zakonu o vodi,” so zapisali na spletni strani Slovenka leta in dodali: “Da je gotovo voditeljica za prihodnost, so opazili tudi pri Obamovi fundaciji in jo sprejeli najprej v program za 40 bodočih evropskih voditeljev, nato pa so jo kot edino predstavnico Evrope izbrali med 15 mladih, ki že in še bodo spreminjali svet na bolje. Trenutno se kot Obamova štipendistka in raziskovalka na Univerzi Kolumbija v New Yorku redno ozira v Slovenijo in ne neha prebujati civilne družbe. Sočutno, iskreno in zavzeto gradi skupnost, kar je v tem individualiziranem svetu izjemen uspeh.”

Inštitut 8. marec je objavil govor Nike Kovač ob prejemu naziva. Začne se tako: “Spomnim se prvih dni lanskega januarja. Temačnega in tesnobnega. Prežetega z nelagodjem in občutki nemoči. Pritiski oblasti so se stopnjevali. Epidemiji ni bilo videti konca in kraja. Izgubljali smo se med odloki. Protesti in akcije so bili prepovedani. Na ulicah so vztrajali samo najpogumnejši predstavniki Protestne ljudske skupščine. Izogibali smo se druženjem. V trgovinah nismo smeli kupovati nogavic in copat. Čeprav nas je večina vedela, da si takšne družbe ne želimo, čeprav smo vedeli, da so ljudje v Sloveniji dobri in solidarni, je bilo razmerje moči v Državnem zboru jasno. Vedno znova so nas preglasovali. Vedno znova so povozili vse, v kar verjamemo. Ko sem v stiski sama, ko ne vem, kako in kam naprej, ko sem tesnobna, se zatečem k prijateljem. In to sem storila tudi lanski januar …”

Fotografija: Nika Kovač, direktorica Instituta 8. marec, in Aljoša Petek, okoljevarstveni pravnik, ob kampanji Gibanja za vodo v Mariboru.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.