Slovenska naravna zdravilišča se pripravljajo na sprejem bolnikov s covidom-19

Slovenska naravna zdravilišča se v teh dneh pripravljajo na sprejem bolnikov s covidom-19, ki bi jih prestavili iz bolnišnic po državi.

FOTO: Terme Topolšica/Facebook

V ta namen je bila ustanovljena tudi operativna skupina, ki bo pripravila izbor zdravilišč za napotitev covidnih bolnikov iz bolnišnic. Medtem pa so Terme Topolšica na zdravljenje že sprejele 40 tovrstnih bolnikov.

Kot je za STA povedal direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer, je sprejem bolnikov s covidom-19 je za njih nov moment, na katerega se bodo sproti pripravljali. Dejal je, da zdravilišča imajo dovolj postelj, problem pa bosta kader in oprema, saj zdravilišča niso opremljena kot bolnišnice.

Ločiti bo potrebno covid bolnike s preostalimi

Ker je trenutno v zdraviliščih okoli 1500 bolnikov na zdraviliškem zdravljenju, bo treba poskrbeti, da se ti bolniki ne bi mešali s covidni bolniki, kar pomeni, da je treba določiti varne poti, ločeno pripravljanje hrane, razkuževanje in pranje perila, opozarja Altbauer.

Ali bodo zdravilišča sprejemala tudi bolnike iz bolnišnic, ki nimajo covida-19, pa Altbauer pravi, da je to strokovno vprašanje, ki ga bodo sproti reševali zdravniki v bolnišnicah in zdravniki iz zdravilišč.

V Topolšici v ločenih objektih

Direktor Term Topolšica Bojan Trifković je za STA povedal, da so na zdravljenje sprejeli 40 okuženih stanovalcev slovenjgraškega doma starostnikov, med vikendom jih bodo sprejeli še dodatnih 49. Pojasnil je, da je objekt, v katerem so nameščeni starostniki, fizično ločen od drugih zdraviliških objektov, kader in opremo pa je prispeval omenjeni dom starostnikov.

Iz Koroškega doma starostnikov so danes sporočili, da se razmere glede novih okužb umirjajo in da se okuženi stanovalci dobro počutijo. Naslednji teden se bo omenjenih 40 stanovalcev, ki so bili prvotno sprejeti na zdravljenje v Terme Topolšica, vrnilo v dom. Napovedali so, da bodo v nedeljo ponovno izvedli testiranje stanovalcev in zaposlenih, rezultati pa bodo znani v ponedeljek.
VIR: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV