04:16, sob, 20. Apr

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 69. skupino policistov





Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 69. skupino policistov. Danes, 21. septembra 2022, z delom na makedonsko-grški meji začenja šest policistov, ki bodo makedonskim kolegom en mesec pomagali pri nadziranju državne meje.

Na makedonskem ozemlju bodo naloge v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov opravljali: policisti Mihael Pangeršič iz Operativno-komunikacijskega centra (PU Ljubljana), ki bo obenem tudi koordinator skupine, Robert Car s Postaje mejne policije Petišovci (PU Murska Sobota), Dejan Lenarčič s Policijske postaje Maribor I (PU Maribor), Martin Kores s PP Brežice (PU Novo mesto), Dražen Papec s Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj (PU Kranj) in Blaž Pavzin s PP Ilirska Bistrica (PU Koper).

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodila Jolanda Vidic iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležila se ga je tudi Petra Zadnik iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformriane policije.

Predhodni skupini je pred nekaj dnevi potekel mandat in se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal njen vodja, Marjan Berglez iz Sektorja uniformirane policije na PU Nova Gorica, ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

Slovenski policisti bodo tudi tokrat delali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (na območju t. i. zelene meje). Po potrebi bodo makedonskim kolegom pomagali tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Naloge bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila slovenske policije in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.