10:55, sre, 24. Apr

Slovenska vojska obeležuje svoj dan, v spomin na 15. maj 1991





Slovenska vojska (SV) danes praznuje svoj dan. Osrednja slovesnost bo v Ljubljani, kjer bo zbrane slavnostno nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Načelnik Generalštaba Robert Glavaš je ob dnevu zapisal, da se v SV vse bolj zavedajo, zakaj je pomembno, da so dobro opremljeni in usposobljeni, predvsem pa enotni ter povezani.

SV obeležuje svoj praznik v spomin na 15. maj 1991, ko se je na Igu in v Pekrah začelo usposabljanje prve generacije nabornikov.

Danes pripadniki SV izvajajo poslanstvo obrambe nedotakljivosti in celovitosti državnega prostora. SV je zato eden izmed temeljev državotvornosti, samobitnosti in identitete države, naroda in družbe ter njihove varnosti, so v vojski zapisali v vabilu na osrednjo slovesnost ob prazniku.

S postrojem pripadnic in pripadnikov bo dopoldne potekala v ljubljanski vojašnici Edvarda Peperka. Slavnostni govornik bo predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Ob tej priložnosti bo tudi slovesno povišal namestnika načelnika Generalštaba SV brigadirja Romana Urbanča v čin generalmajorja. Slovesnosti se bo med drugim udeležil tudi predsednik DS Alojz Kovšca, zbrane pa bosta nagovorila minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Matej Tonin in načelnik generalštaba SV Robert Glavaš.

Slednji je v nagovoru pripadnicam in pripadnikom SV, ki so ga objavili na spletni strani SV, zapisal, da se ob letošnjem prazniku ozirajo v preteklo leto, leto pandemije in spremenjenega varnostnega okolja na stari celini.

Že v petek je potekal koncert

V zvezi s slednjim sta nove poglede na strateške varnostne izzive podala tako EU kot zavezništvo. “Ker smo enakovreden in zanesljiv partner, smo svoje napore v zadnjem letu usmerili v pridobivanje novih kadrov, posodabljanje opreme in zmogljivosti, infrastrukturo, usposabljanje ter različne vojaške vaje z mednarodno udeležbo,” je navedel in omenil tudi vojaško pomoč policiji in vlogo v sistemu zaščite in reševanja. Ob tem pa opozoril, da se tudi v SV vse bolj zavedajo, “zakaj je pomembno, da smo dobro opremljeni in usposobljeni, predvsem pa enotni ter povezani”.

Eno od bolj aktualnih odprtih vprašanj okoli opremljanja vojske je trenutno sicer nakup osemkolesnikov boxer, ki ga bodoča vladna koalicija ne podpira. Ministrstvo za obrambo bo sicer kmalu dobilo novega ministra, to bo, če bo potrjen v DZ, prvak zunajparlamentarne LMŠ Marjan Šarec.

Dan SV so že v petek zaznamovali z večernim koncertom orkestra Slovenske vojske v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.