18:24, čet, 28. Mar

Slovenska vojska – ustvarjalni partnerji civilnim družbam





Slovestnost ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor, in dnevu 72. brigade Slovenske vojske, so včeraj v SNG Maribor proslavili dva pomembna dogodka.

Slovestnost v SNG Maribor je bila namenjena spominskemu dnevu Mestne občine Maribor in državnemu prazniku, kjer so obeležili 95 let boja za mejo na Štajerskem. Polkovnik 72. brigade Slovenske vojske Franc Koračin je poudaril, da so v preteklem letu uspešno preoblikovali brigado, a da je, ne glede na spremembe v strukturi, ta ohranila osnovno poslanstvo in vrednote, ki jih je širil general Rudolf Maister: “Obramba naše domovine, zagotavljanje odzivnih sil za sodelovanje v mednarodnih operacijah ter pripravljenost za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ostajajo naše zadolžitve. Ohranili smo tudi naloge na področju civilno – vojaškega sodelovanja na področju 112 občin, kjer ima po novem pristojnost 72. brigada. Ne samo, da smo ohranili vpetost v okolje, kjer živimo in delujemo, ampak si želimo širitev delovanja tudi tam, kjer smo bili premalo prisotni ali pa sploh ne. Smo ustvarjalni partnerji lokalnim skupnostim, organizacijam in družbam posebnega pomena za obrambo, humanitarnim ter drugim organizacijam.”

DSC_2916

Slavnostni govornik je bil načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Dobran Božič, ki je svoj govor zaključil z citatom zelo vplivnega anglo – irskega politika Edmunda Burka: “Tisti, ki ne poznajo zgodovine, so obsojeni, da jo ponavljajo.”

unnamed (1)

Mariborski župan Andrej Fištravec se je zaradi potovanja in odsotnosti na slovestnosti opravičil, ter v pismu povdaril: “Kje smo Slovenci danes, skoraj sto let po tistem zgodovinskem dejanju Rudolfa Maistra? Ponovno se nahajamo na na prelomu, na točki , na kateri se je treba jasno odločiti za smer, v katero bomo šli. Presekati je treba s praksami, ki so nas spravile do take skrajnosti, da nekateri danes upajo celo podvomiti o koristnosti Maistrovega dela za slovenski narod.”

Slovestnost ob spominskem dnevu je brigada s prireditvijo na kateri so sodelovali tudi učenci OŠ borcev za severno mejo in big band orkester Slovenske vojske, v drugem delu zaznamovala podelitev plaket in zlate medalje 72. brigade Slovenske vojske. Plaketa je pripadla območnemu združenju slovenskih častnikov Mislinjske doline, zlato medaljo pa je prejel štabni vodnik v brigadi Darko Jeza.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.