20:23, tor, 6. Avg

Slovenski dnevi knjige v Mariboru potujejo od Hamleta do don Kihota





S slovesnostjo v Univerzitetni knjižnici Maribor se danes pričenjajo 19. Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bodo do 23. aprila postregli z več kot 110 dogodki, tako ali drugače povezanimi z literaturo in knjigo. Letos v skladu s 400. obletnico smrti Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa potekajo pod sloganom Od Hamleta do don Kihota.

slovesnki dnevi knjige, foto STA

“Skupaj z našimi gosti, knjižnimi ustvarjalci, strokovnjaki in občinstvom se bomo spraševali, kako temeljna knjižna dela iz zakladnice svetovne literature sooblikujejo sodobno družbo ter kako vplivajo na nas same,” napoveduje koordinatorica programa festivala Petra Kolmančič iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

“Zanimalo nas bo, s kakšnimi mlini na veter se borijo slovenski pisatelji, založniki in knjižni trg, razgrinjali bomo biti-ali-ne-biti položaje slovenske literature ter znova spomnili na vse tisto brezčasno in univerzalno v obeh delih, kar se je že zdavnaj vtihotapilo tudi v slovenski jezik in zavest, na tisto neminljivo ter edinstveno, zaradi česar sta danes Shakespeare in Cervantes tako pomembni kulturni ikoni,” je dodala.

Festival, ki ga že tradicionalno prirejajo ob svetovnem dnevu knjige, bo letos med drugim ponovno postregel s knjižnim sejmom, pesniškim turnirjem, maratonom mariborskih literatov, čitalnico na prostem, okroglimi mizami in pogovori s književniki. Letošnji osrednji gost bo Milan Jesih, med drugim pa bo v Maribor prišel tudi katalonski pisatelj Vicenc Pages Jorda.

V prihodnjih dneh se bodo Slovenski dnevi knjige začeli tudi v drugih slovenskih krajih, v ponedeljek v Ljubljani.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.