07:15, sob, 20. Apr

Slovenski rokometaši po zmagi nad Črnogorci napredovali v drugi del EP





Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Zagrebu premagala Črno goro z 28:19 (14:13).

Vir: Facebook Rokometna zveza Slovenije
Vir: Facebook Rokometna zveza Slovenije

V slovenskem taboru je bilo v zadnjih dneh izjemno burno. Vodstvo Rokometne zveze Slovenije je ogorčeno nad sodniškimi odločitvami na uvodnih tekmah skupinskega dela v Zagrebu z Makedonijo in Nemčijo zagrozilo celo z odhodom z zaključnega turnirja. V teh težkih okoliščinah je bilo še najtežje slovenskim rokometašem, razočarane po razpletih uvodnih dvobojev je danes čakala izjemno pomembna preizkušnja s Črno goro, v tekmi za obstanek na turnirju pa so vendarle pokazali svojo moč in se po zmagi nad Črnogorci prebili v drugi del tekmovanja v Varaždinu.

Slovenijo v drugem delu tekmovanja čakajo tekme s Španijo, Dansko in Češko, najboljšimi tremi izbranimi vrstami iz skupine D. Slovenija, ki je v skupini C zasedla tretje mesto, se bo v petek, 19. januarja, najprej pomerila z Dansko, nato jo v torek, 23. januarja, čaka obračun s Španijo, dan kasneje pa še s Češko. Slovenija je v drugi del tekmovanja prenesla točko. Makedonija bo drugi del začela s tremi, Nemčija, Španija, Danska in Češka pa z dvema točkama.

Slovenski selektor Veselin Vujović je znova malce premešal uvodno postavo, od prve minute je v ogenj poslal novinca na veliki sceni, krožnega napadalca Matica Suholežnika, poleg njega pa še vratarja Matevža Skoka, krilna igralca Blaža Janca in Darka Cingesarja, zunanjo linijo pa so tvorili Marko Bezjak, Borut Mačkovšek in Žiga Mlakar.

Slovenci v primerjavi z minulima dvobojema uvodoma niso menjavali igralcev iz prehodov iz obrambe v napad ali obratno, vse v želji po čim hitrejši igri. A Črnogorci so jim v prvi polovici prvega polčasa kljubovali in bili povsem enakovredni, šele prve menjave so prinesle majhne kakovostne premike na bolje v slovenski igri.

Po vstopu slovenskega orjaka Blaža Blagotinška in spremembi uvodne obrambe 6-0 v 5-1 (na špici je bil visoki, a zelo gibljivi Mačkovšek) je slovenska igra dobila nekoliko lepšo podobo, v 18. minuti je Slovenija prvič vodila za dva gola (8:6). A zadovoljstvo je bilo kratkotrajno, po črnogorski minuti odmora je bilo že v naslednji minuti izenačeno (8:8). Razmerje moči na igrišču se vse do konca prvega polčasa ni spremenilo, zasedbi sta si bili povsem blizu in povsem izenačeni, Slovenija pa je v 24. minuti ostala brez Gregorja Potočnika, ki je zavoljo udarca tekmeca v glavo prejel rdeči karton.

Več kot tri tisoč slovenskih navijačev – med njimi je bil tudi predsednik Borut Pahor – je v drugem polčasu vendarle videlo veliko boljšo predstavo slovenskih igralcev, ki so takoj zagospodarili na igrišču. Obramba 6-0 je bila na veliko višji ravni kot v prvi polovici tekme, postopoma so lomili odpor solidnih črnogorskih rokometašev in v 35. minuti prvič na dvoboju povedli za tri gole (17:14).

Od tedaj naprej ni bilo več “poti nazaj”, obramba je bila navzlic ne preveč razpoloženima vratarjema – Skok je zbral štiri, Urban Lesjak pa sedem obramb – na zadostni kakovostni ravni. Igra v napadu ni bila tekoča, sprva je slonela na podajah na krožnega napadalca Blagotinška, v nadaljevanju pa so odgovornost prevzeli tudi drugi slovenski rokometaši, ki so se tekaško razleteli na igrišču. V 44. minuti so prvič na dvoboju povedli za pet golov, potem ko je Bezjak zadel za 21:16, pet minut kasneje pa je Gašper Marguč povišal na 24:18.

Zalogo šestih golov v zadnjih desetih minutah izjemno pomembnega dvoboja so v končnici tekme oplemenitili na končnih 28:19 in se prebili v drugi del tekmovanja, kjer jih čakajo dvoboji z izjemno potentnimi španskimi in danskimi rokometaši ter Čehi, ki so nekoliko senzacionalno izločili favorizirane Madžare.

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Gašper Marguč s šestimi goli, Marko Bezjak je prispeval pet zadetkov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.