11:33, sob, 20. Apr

“Slutnja bodočnosti” v spomin 90-letnici smrti Srečka Kosovela





Včeraj so s “Slutnjo bodočnosti” člani Primorskega pevskega zbora Vinko Vodopivec, priredili prvi koncert ob 90. letnici smrti Srečka Kosovela. V dvorani samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju, so nastopili tudi pevci Komornega zbora Kor. Sicer pa cikel koncertov posvečenim Kosovelu, posvečajo tudi mladim slovenskim skladateljem.

12798906_474564426071315_1783259570260847706_n

Letos mineva 90 let od smrti Srečka Kosovela. Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec bo obletnico obeležil s ciklom koncertov po Sloveniji pod skupnim naslovom Slutnja bodočnosti. Poleg spomina na priznanega pesnika s Krasa bo cikel tudi bolj splošno posvečen mladim ustvarjalcem in bomo na njem lahko slišali kar nekaj novitet.

12321582_474564402737984_7487818490256116291_n

Z letošnjim ciklom koncertov se je zbor odločil opozoriti na poezijo primorskega rojaka Srečka Kosovela, ki je v zborovski glasbi dokaj dobro zastopana. Ob 90. obletnici njegove smrti pa nanjo dodatno opozarjajo tudi mladi slovenski skladatelji, ki so ob tej priložnosti napisali nekaj del prav za PAZ Vinko Vodopivec. Tako bosta na koncertih predstavljeni noviteti Astralna erotika skladatelja Davida Vebra in Kons Kos-ovel-u skladateljice Uršule Jašovec. Pri slednji gre za sklop petih Kosovelovih pesmi: 10 zapovedi, 5 »cerkvenih« zapovedi, Konstelacije duha, Proračun in Rime. Poleg omenjenih bo cikel Slutnja bodočnosti na mlade ustvarjalce opozoril tudi širše s še dvema novitetama. Prvo je na besedilo Ane Lorger napisal aktualni zborovodja PAZ Vinko Vodopivec Iztok Kocen in nosi naslov Sonet jutranje kave. Druga pa je skladba Obok obzorja izpod peresa Jerneja Rustje.

Skozi zborovska dela nastopajoči prikažejo Kosovelovo avantgardno usmerjenost, njegov ekspresionistični in konstruktivistični slog, pa tudi njegovo ljubezen do domačega Krasa. Hkrati pa se njegova usmerjenost v nekaj novega odseva tudi v mladih slovenskih skladateljih, ki se s svojimi deli poskušajo postaviti ob bok vidnejšim slovenskim in svetovnim sodobnim skladateljem.

Celovečerni koncerti, na katerih bo nastopila tudi po ena gostujoča pevska zasedba, se bodo odvili:
– 27. 2. 2016 na Ptuju,
– 11. 3. 2016 v Kopru,
– 2. 4. 2016 v Velenju in
– 16. 4. 2016 v Postojni.

PAZ Vinko Vodopivec je leta 1953 ustanovila skupina primorskih študentov v Ljubljani, med katerimi je bil tudi prvi dirigent, Anton Nanut. Zbor so poimenovali po primorskem duhovniku, domoljubu in plodovitem skladatelju, ki je umrl leto pred tem, ter mu tako postavili trajen živ spomenik. Vinko Vodopivec je v za Slovence usodnem času ustvaril bogat opus preko 1200 instrumentalnih in zborovskih tako nabožnih kot posvetnih skladb. V mnogih njegovih skladbah je mogoče začutiti primorsko dušo in njegove pesmi so stalnica na programih velikega dela slovenskih zborov.

Čeprav je za PAZ Vinko Vodopivec kot študentski zbor značilno redno menjavanje pevske zasedbe, že od samega začetka dosega zavidljivo raven kakovosti petja. Že kmalu po svojem prvem uradnem nastopu leta 1954 v Kanalu ob Soči je zbor osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Arezzu, velike mednarodne dosežke pa dosega še danes. Koncerti v okviru omenjenega cikla bodo hkrati tudi priprava na 24. zborovsko tekmovanje Naša pesem, 23. in 24. aprila letos v Mariboru ter na koncertno turnejo po Madžarski in Slovaški, ki jo pripravljajo za mesec maj. Ob zahtevnejšem programu pa vodopivci ostajajo zvesti tudi tradicionalni slovenski zborovski glasbi in tako delujejo kot ambasadorji slovenstva, s svojim domoljubjem, zanosom in mladostnim žarom pa navdušujejo občinstvo doma in po svetu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.