11:46, pet, 29. Mar

Smrti zaradi alkohola v Sloveniji upadajo, a še vedno visoko nad mednarodnim povprečjem





V Sloveniji je v letu 2015 zaradi bolezni in stanj, ki so dokazano posledica škodljive rabe alkohola, vsakih 11 ur umrla vsaj ena oseba.Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da bi vse te smrti, ki vodijo v prezgodnjo umrljivost in so pogostejše pri moških, lahko v celoti in enostavno preprečili že s pitjem alkohola v mejah relativno manj tveganega pitja ali vzpostavitvijo in vzdrževanjem abstinence. Za uspešnejšo zaščito zdravja pa so potrebni tudi sistemski ukrepi na ravni države.


vecer piva

V letu 2015 je v Sloveniji vsak dan v povprečju umrlo 54 prebivalcev na dan, od tega vsak dan vsaj dve osebi zaradi posledic škodljive rabe alkohola ali vsaj ena oseba vsakih 11 ur. Istega leta smo v Sloveniji zaradi alkoholu neposredno pripisljivih bolezni, poškodb in zastrupitev beležili skupno 808 smrti (650 moških in 158 žensk),” je povedala prim. as. dr. Barbara Lovrečič, dr. med., spec. javnega zdravja z NIJZ.

Zaradi alkohola umirajo tudi mladi

V letu 2015 smo v povezavi z alkoholom izgubili tudi štiri osebe v starosti do 19. leta in 14 oseb v starosti do 29. leta. Več kot polovica oseb pa je umrla pred svojim 65. letom starosti, kar predstavlja prezgodnjo umrljivost.

Najpogostejši vzrok smrti zaradi alkohola je bila alkoholna bolezen jeter zaradi katere je umrla polovica oseb, tretjina pa zaradi duševnih in vedenjskih motenj zaradi uživanja alkohola.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.