05:34, čet, 25. Apr

Smrtonosna tabletka: v Mariboru se je pojavila lažna droga





V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zbrana oranžna adderall tabletka, ki je namesto amfetaminov vsebovala metamfetamin, opozarjajo pri DrogArt.

Rezultat analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, je pokazal, da okrogla oranžna tabletka z oznako »b 974« na eni strani in prepolovno zarezo ter oznako »30« na drugi strani, ki se je na spletu prodajala kot adderall, namesto amfetaminov vsebuje metamfetamin. Slednji ima močnejši in dlje trajajoči učinek.

Kakšni so lahko stranski učinki?

Zastrupitev oziroma predoziranja z metamfetaminom lahko vodi v smrt. Posameznik lahko občuti bolečine v prsnem košu, ima težave z dihanjem (pomanjkanje sape), občuti hud glavobol, tresenje, vroče in mrzlo oblivanje, ima nevarno visoko telesno temperaturo, mišične krče, možgansko krvavitev, pride lahko tudi do srčnega napada ali napada krčev. Posameznik lahko izkusi tudi intenzivno paranojo, ki zajema vidne in slišne halucinacije ter zmotna prepričanja, da mu želijo ljudje ali stvari škoditi.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Društvo Zdrava Pot. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.