08:25, ned, 7. Jul

Snaga z ogromnim dobičkom, a nižjih cen položnic ni pričakovati, mariborska sortirnica pa pod drobnogledom računskega sodišča





Vsa podjetja iz Skupine Javnega holdinga Maribor bodo leto 2021 po ocenah sklenila s pozitivnim rezultatom, med tem, ko so cene nekaterih položnic tudi do 70 odstotkov višje, smo poročali že konec preteklega leta. Ne glede na velik dobiček Snage, po do sedanjih ocenah so izkazali kar 1,8 milijona evrov dobička, pa nižjih položnic ni za pričakovati.

Na Snagi so dejali, da je to posledica sprejemanja ustreznih strateških odločitev, pravočasnega prilagajanja izrednim razmeram (covid-19), uspešnega opravljanja dopolnilnih (tržnih) dejavnosti, izvajanja različnih investicij itd.

Z višjimi zneski na položnicah Snage smo se srečali že leta 2020, cena se je takrat povišala za 10 odstotkov za prevzem kosovnih odpadkov, za 15 odstotkov za bio smeti in 20 odstotkov za prevzem lahke frakcije.

Kar je najbolj razburilo številne pa je to, da so cene odvoza začeli izvrševati na tri tedne in ne več na dva, kar pomeni, da so se številni srečali s situacijo, ko jim je takratna posoda postala premajhna in so bili primorani nabaviti večjo, kar seveda pomeni večji strošek. Za večstanovanjske stavbe se frekvenca odvozov sicer ni spremenila, se pa je povišala cena na položnici. Lahko pričakujemo spremembo cen? Na Snagi so napovedali da, v kolikor bo razlika med potrjeno ceno in obračunsko ceno opravljenih storitev večja od desetih odstotkov.

V JHMB ponosni, da je sortirnica delovala z maksimalno zmogljivosti brez ustavitev, ta pod drobnogledom računskega sodišča

Računsko sodišče je sicer v preteklem mesecu opravilo revizijo učinkovitosti izvedbe investicije mariborske Snage v napravo za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov med leti 2016 in 2020. Ob tem je ugotovila, da sta bila nadzor in upravljanje naložbe v sortirnico s strani Mestne občine Maribor, ki jo je sicer začela še prejšnja mestna oblast, le delno učinkovita.

Kot je poročal STA, so revizorji računskega sodišča so med drugim ugotovili, da mestna občina pred izdajo soglasja k zadolžitvi ni preverila vseh možnih načinov financiranja investicije. Ker ni preverila, ali bi bilo mogoče projekt izvesti kot javno-zasebno partnerstvo, po njihovem obstaja tveganje, da izbrani način ni optimalen.

Mariborska občina se je namreč odločila za financiranje investicije v sortirnico na način, da je investitor gospodarska družba v 100-odstotni lasti občine, ki je za izvedbo projekta najela bančno posojilo. Ob pomanjkanju lastnih finančnih sredstev se je občina s takšnim načinom financiranja izognila zadolževanju, kot ga ureja zakon o financiranju občin, je poročal STA.

Računsko sodišče je od Mestne občine Maribor zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov in predložitev odzivnega poročila, tako občini kot podjetju Snaga pa podalo tudi priporočila za izboljšanje poslovanja. Na mariborski občini so za STA povedali, da so z revizijskim poročilom seznanjeni in z njim tudi zadovoljni. “Ocenjujemo, da ni obremenjujoče za Mestno občino Maribor in se tudi strinjamo s predlogi, ki jih bomo upoštevali in izvajali,” so še zapisali v odgovoru.

Zaradi sortirnice višji dobiček

“Družba Snaga je letos sledila zastavljenemu cilju, da sortirnica deluje z maksimalno zmogljivostjo v eni izmeni in nemoteno, brez zaustavitev, kar ji je tudi uspelo. Posledično je Snaga dosegla boljši rezultat kot v letu 2020. V tem letu pa zaradi ponovne rasti cen prevzema odpadkov, rasti cen energentov in predvidenega dviga minimalne plače ter ob nespremenjenih cenah opravljenih storitev za uporabnike načrtuje nižji dobiček od letošnjega,” so nam dejali.

Čeprav so zabeležili boljši rezultat kot v letu 2020, že napovedujejo, da bo v tem letu dobiček nižji.

In ravno to je bilo, kot zapišejo v Javnem holdingu Maribor, ključnega pomena – nemoteno delovanje sortirnice: “Obdelanih je bilo več kot 30.000 ton odpadkov, kar je predvsem posledica optimizacije delovnih procesov in aktivnosti na trgu za obdelavo odpadne embalaže in nadaljnje predaje obdelanih frakcij. Vzpostavljeno je bilo stabilno poslovanje podjetja, k čemur je pripomoglo tudi zgledno sodelovanje z občinami, kjer družba izvaja gospodarsko javno službo, in uskladitev poplačila poračunov za izvajanje storitev gospodarske javne službe v preteklih letih.”

Družba se je preoblikovala v javno podjetje

Na podlagi odločitve lastnikov se je družba preoblikovala v javno podjetje, s čimer se je uredil njen status in bo v prihodnje podeljevanje koncesij potekalo lažje, brez dolgotrajnih upravnih postopkov, pojasnijo Izvedene so bile tudi ključne investicije za nemoteno delovanje voznega parka, ob tem pa se je pričela tudi prenova informacijskih sistemov za bolj učinkovito spremljanje masnih tokov in procesov.

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.