18:24, čet, 28. Mar

SNG Maribor na pragu stoletnice





V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so na novinarski konferenci direktor gledališča Danilo Rošker ter umetniški direktorji Aleksandar Popovski, Simon Krečič in Edward Clug predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta največje gledališke hiše v Sloveniji za jubilejno stoto sezono 2019/2020.

Počasi bomo začeli z odštevanjem dni, ko bomo jeseni 2019 praznovali stoletnico, odkar je bilo leta 1919 ustanovljeno slovensko gledališče v Mariboru, kjer so se pod eno streho in z različnimi imeni v toku zgodovine združili Drama, Opera ter pozneje še Balet v celovit prostor gledališke umetnosti. Prav v tem prostoru so se v času tega vznemirljivega stoletja srečevali ljudje in se uprizarjale predstave, ki so nenehno širile meje življenjskih spoznanj, zajetih v umetniških resnicah in podobah,” je predstavitev pričel Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, in dodal, “stoletnica mariborskega gledališča je več kot izvrstna priložnost, da se ne zazremo zgolj v samovšečno preteklost, ampak predvsem v prihodnost, še posebej s perspektive lastnega poslanstva in izzivov, ki so pred nami. Sto let obstoja gledališča, ki so prav gotovo rdeča nit sezone 2019/2020, pa naj ne dajejo vtisa postaranosti ali zaprašenosti, ampak prav nasprotno mladostnega preporajanja in bogate repertoarne ponudbe, o kateri smo prepričani, da vas bo nagovorila s svojo odličnostjo, zanimivostjo in aktualnostjo.

“Naj vas na pragu “zlatega” jubileja Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki ga bo pospremilo tudi nekaj pomembnih kulturnih dogodkov, prisrčno povabim, da se skupaj poklonimo Mariboru, njegovi zgodovini, njegovemu gledališču in ne nazadnje vsem njegovim ljudem, ki so doslej začrtali njegovo preteklost – kakor tudi vsem tistim, ki šele bodo sooblikovali njegovo prihodnost – s svetlimi sanjami za novih sto let,” je dodal Rošker.

Vir: Facebook Drama SNG Maribor
Vir: Facebook Drama SNG Maribor

Premišljen izbor dramskih premier jubilejne sezone v Slovenskem narodnem gledališču Maribor pričenjajo s poetično dramo Grmače enega najvidnejših slovenskih ustvarjalcev Daneta Zajca, ki je nedvomno zaznamoval literarno polje druge polovice 20. stoletja. Zgodovini in ljudem mesta Maribor se bodo poklonili z uprizoritvijo drame Mostovi in bogovi, ki jo po motivih romana Ljudje iz Maribora Toneta Partljiča, mariborskega dramatika in Prešernovega nagrajenca, ustvarja letošnji Grumov nagrajenec Nejc Gazvoda. Za razvedrilo srca in duha bosta poskrbeli novi uprizoritvi Molièrove svetovno znane komedije Šola za žene v režiji Ajde Valcl ter absurdno tragične komedije Pošta, ki jo je v letošnjem letu ustvaril vsestranski mariborski pisec Rok Vilčnik in bo na odru zaživela v režiji Juša A. Zidarja. Jubilejno stoto sezono bodo sklenili s prvo uprizoritvijo zanimivega in žgečkljivega etnografskega gradiva po motivih zbranih zgodb Milene Miklavčič z naslovom Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki jih bo na mariborski oder postavil mlad režiser Daniel Day Škufca, nato pa še z inovativno predelavo klasičnega Ovidijevega besedila Metamorfoze izpod peresa Tiborja Hrsa Pandurja in v režijski viziji Jana Krmelja. Najmlajše generacije otrok se bodo prav gotovo razveselile nove odrske pustolovščine Mica pri babici Andreja Predina, ki jo bo režiral Miha Golob.

Operno sezono odpira nova uprizoritev operete Netopir (Die Fledermaus) dunajskega kralja valčkov Johanna Straussa mlajšega, ki je prav s tem glasbenogledališkim delom dosegel trajno mednarodno slavo. Dovtipov in humorja prepolno opereto bo režiral mednarodno priznani in večkrat nagrajeni češki režiser Stanislav Moša. Naslednja operna premiera v zimskem času naslednje sezone bo za mariborsko operno hišo pomembna repertoarna obogatitev, saj bodo v Mariboru prvič v zgodovini uprizorili Verdijevo opero Simon Boccanegra, ki spada med skladateljeva najbolj dovršena in tudi izvajalsko zahtevna odrska dela. Zgodovini mesta Maribor in njegovih ljudi se bodo poklonili s pomladno praizvedbo novitete Marpurgi, ki jo v zvrsti sodobne slovenske opere po motivih istoimenskega romana Zlate Vokač Medic soustvarjata skladateljica Nina Šenk ter libretist in obenem tudi režiser predstave Igor Pison. Za vse privržence velikih ljubezenskih zgodb pa so ob koncu sezone pripravili spektakel v podobi Puccinijeve opere Madama Butterfly v režiji Piera Francesca Maestrinija.

V Baletu ob stoletnici gledališča pripravljajo Pepelko Sergeja Prokofjeva v koreografiji izjemnega baletnega esteta in koreografa Jean-Christopha Maillota, ki se je s svojimi glamuroznimi in obenem virtuozno izčiščenimi postavitvami proslavil na številnih baletnih podijih sveta. V pomladnem delu baletne sezone si bo moč ogledati še triptih sodobnega baleta, pod katerega se podpisujejo mednarodno priznani koreografi, začenši s švedskim ustvarjalcem Alexandrom Ekmanom in njegovo koreografijo Left Right Left Right, nato pa še z baletno predstavo Handman, za katero je Edward Clug leta 2017 prejel nominacijo za prestižno nagrado “Benois de la danse”, ter s kultno stvaritvijo Falling angels legendarnega koreografa Jiřija Kyliána.

V okviru Simfoničnega cikla bodo izvedli šest koncertov s premišljenim in privlačnim koncertnim programom. Na koncertih bo nastopilo kar nekaj mednarodno uveljavljenih solistov, med drugimi violinist Oleksandr Semčuk in violist Dino de Palma, legenda slovenskega pianizma Dubravka Tomšič Srebotnjak, mlada nadobudna flavtistka Dorotea Senica ter godalna virtuoza, violinistka Lana Trotovšek in violončelist Milan Hudnik. K bogati koncertni ponudbi spadata tudi cikel komorne glasbe Carpe artem, ki ga prireja Društvo za komorno glasbo Amadeus, ter cikel samospeva Samospevanje, ki ga izvaja pianist Nejc Lavrenčič v družbi najodličnejših slovenskih interpretov te žlahtne umetniške zvrsti.

Pestra je tudi ponudba preostale, zdaj že uveljavljene abonmajske ponudbe. Drama razpisuje abonma Komedija, ki vsebuje uprizoritve Šola za žene, Norčije v spalnicah (gostovanje Gledališča Koper), Baron Münchhausen (gostovanje SNG Nova Gorica), Ta veseli dan ali Matiček se ženi (gostovanje SNG Drama Ljubljana) in Addamsovi (gostovanje MGL).

Abonma Mali oder vključuje uprizoritve Pošta, Pljuča (gostovanje SNG Drama Ljubljana), Taka sem kot vi, rada imam jabolka (gostovanje MGL) in Oče (gostovanje SLG Celje).

Evropski abonma v svoji tretji izdaji spet ponuja premišljen izbor iz produkcije Slovenskega narodnega gledališča Maribor (komedijo Šola za žene, balet Pepelka, opereto Netopir) in produkcije HNK Zagreb (Donizettijevo opero Lucia di Lammermoor, balet Prevzetnost in pristranost, dramo Slavoja Žižka Antigona).

Nov v ponudbi je dramsko-operno-baletni abonma “Zlatih sto”, ki združuje najlepše uprizoritve vseh treh umetniških enot, opero Traviata, opereto Netopir, balet Smrt v Benetkah ter dramski uprizoritvi Lov na Čarovnice in Ogenj, rit in kače niso za igrače.

V priljubljenem Otroškem gledališkem abonmaju si bodo najmlajši obiskovalci gledališča lahko ogledali štiri predstave: Janka in Metko, Mico pri babici, balet Hrestač ter Kosovirja na leteči žlici (gostovanje SLG Celje).

Vpis abonmajev za prihajajočo sezono v Slovenskem narodnem gledališču Maribor se začenja v ponedeljek, 3. junija. Dosedanjim abonentom bodo njihove stalne sedeže ohranili do 15. junija. Seveda je nakup abonmajev možen tudi preko njihove spletne strani.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.