12:31, sre, 3. Jul

Sodišče ugodilo Gibanju Svoboda, zdaj zahteva enako obravnavo na RTV SLO tudi Naša prihodnost Ivana Galeta





Upravno sodišče je ugodilo tožbi Gibanja Svoboda Roberta Goloba, ki je zoper RTVS vložilo tožbo zaradi neenakopravne in diskriminatorne obravnave v predvolilnih soočenjih. RTVS je namreč Naši deželi Aleksandre Pivec dodelila status parlamentarne stranke, zdaj bo enako obravnavano tudi Gibanje Svoboda, ki bo prekinilo bojkot soočenj na RTVS.

Vodstvo RTV SLO uvrstilo Gibanje Svoboda v svojih predvolilnih soočenjih uvrstilo med neparlamentarne stranke. Golobova stranka pa se je sklicevala, da mora imeti status parlamentarne stranke, ker sta se stranki priključila dva aktualna poslanca. Pravna služba RTVS je menila tudi v primeru Naše Dežele Aleksandre Pivec, h kateri so pristopili trije aktualni, da niso parlamentarna stranka. A vodstvo RTVS se ni oziralo na to pravno mnenje in je Pivčevi stranki dodelilo status parlamentarne stranke, češ da je stranka Pivčeve “pravna naslednica stranke DeSUS”. Tej razlagi je nasprotovalo več pravnikov.

Golobovo Gibanje Svoboda se je pritožilo, nato pa vložilo tožbo na upravno sodišče. In javilo, da bodo bojkotirali predvolilna soočenja na RTV SLO.

Ustavno sodišče odločilo v korist Gibanja Svoboda

Upravno sodišče je v odločitvi poudarilo, da so izkazali nastanek težko popravljive škode, “ki je, potem ko bo volilne kampanje enkrat konec, ne bo mogoče več odpraviti”, so zapisali v Gibanju Svoboda. Dodali so, da je sodišče presodilo, da gre za škodo zaradi “posega v ustavni pravici iz 43. člena Ustave”. Dodali so, da je sodišče ugotovilo tudi, da bi moral pravila za razpolago programskega časa za volilno kampanjo državnozborskih volitev 2022 sprejeti Programski svet RTV SLO, “in ne generalni direktor, katerega presoja je bila v konkretni zadevi arbitrarna”. Zapisali so tudi, da je sodišče ugovore RTV SLO, da ne gre za ustavne pravice, pač pa da gre za “premoženjsko razmerje v zvezi z brezplačno predstavitvijo političnih kandidatov” ter da gre za stvar svobodnega in avtonomnega oblikovanja programov in uredniške politike javnega zavoda, označilo za neutemeljene. Uredniško avtonomijo je RTV SLO omejil zakonodajalec iz razlogov, ki so vezani na pomen demokratičnosti volitev, volilne kampanje in ustavnih pravic volivcev in kandidatov na volitvah.

Danes na soočenju parlamentarnih strank

Gibanje Svoboda bo tako že  danes na RTV SLO sodelovalo na soočenju parlamentarnih strank. Prisotnost je stranka že potrdila na Twitterju, kjer so zapisali, da bo stališča o zunanji politiki zastopala Marta Kos, nekdanja veleposlanica in Golobova svetovalka za zunanjo politiko.

Začasna odredba upravnega sodišča

V Gibanju Svoboda poudarjajo, da gre za začasno odredbo upravnega sodišča. Slednje je tako zavzelo stališče, da če  je član politične stranke poslanec v državnem zboru, potem ima ta stranka dejansko politično težo, pri čemer je nepomembno, koliko poslancev stranka ima, so še zapisali.

Naša prihodnost Ivana Galeta zahteva enako obravnavo

Enako obravnavo na RTV SLO, torej kot parlamentarna stranka, zdaj zahteva tudi Naša prihodnost Ivana Galeta, saj na njihovi listi kandidira aktualna poslanka Violeta Tomić. Na RTV SLO so po Galetovih besedah poslali dopis oz. zahtevo, v kolikor jim ne bo ugodeno pa bodo enako kot Gibanje Svoboda vložili tožbo na upravno sodišče. Ob tem Gale poudarja, da sicer ne vidi potrebe po vlaganju tožbe, če takšna sodba že obstaja. “Sodna praksa je jasna,” je zaključil Gale, ki pravi, da soočenj na RTV SLO sicer ne bodo bojkotirali.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.