01:16, sre, 24. Apr

Sodišče ugotovilo nezakonito razrešitev nadzornikov v Marpromu, vračajo se stari





9.9.2019 je potekala seja mestnega sveta Mestne občine Maribor, na kateri je župan Saša Arsenovič predlagal razrešitev članov nadzornega sveta Marprom. Občinski svetniki so glasovali s 16 glasovi ZA razrešitev, s 14 glasovi pa PROTI razrešitvi starih nadzornikov. Arsenovič je odločil, da so nadzorniki razrešeni. A zakonodaja in odlok Marproma velevata, da so za razrešitev potrebne tričetrtine glasov in ne večina glasov. Tako je sedaj višje sodišče na podlagi pritožbe odstavljenega nadzornika Franca Slavinca odločilo, da se v nadzorni svet Marproma vrnejo stari nadzorniki, kateri so ponovno vpisani v sodnem registru.

Kangler opozoril Arsenoviča, da je sklep nezakonit

Občinski svetnik Franc Kangler je že na sami seji, ko so bili rezultati znani, opozoril Arsenoviča, da razrešitev ni v skladu z odlokom in zakonodajo, ter, da se naj Arsenovič posvetuje s strokovnimi službami. Celo napovedal je, da bo sodišče ta sklep razveljavilo, saj je za odpoklic potrebna tričetrtina glasov.

Arsenovič ga ni poslušal. Dejal je: “Mi smo danes to preverili in ne potrebujemo pavze, ker so se pripravli na to priložnost, ki ste si jo noter dali, ko ste to pisali ampak ste slabo razmišljali. Jaz verjamem ,da so strokovne službe dobro razmišljale o pomenu tega kaj pomeni ¾ in kdaj kaj.”

Tako je očitno Arsenovič na podlagi slabega tolmačenja zakonodaje in odloka strokovnih služb tudi rezultat narobe tolmačil.

Podrobnosti v videu:

Kdo bo odgovarjal za nezakonita izplačila novih nadzornikov

Se pa seveda v tem trenutku poraja vprašanje ali bodo morali nadzorniki, ki jih je Arsenovič nezakonito imenoval v nadzorni svet vračati denar za prejete sejnine, in ali bodo vsi sklepi, ki so bili sprejeti v času njihovega delovanja razveljavljeni. Namreč novoizvoljeni nadzorniki so že sodelovali na dveh sejah.

Nadzorniki Energetike prav tako nezakonito odstavljeni?

Na isti seji se je točko po razrešitvi nadzornikov Marproma ponovila tudi razrešitev nadzornikov v podjetju Energetike Maribor, kjer je bilo glasovanje enako. Ali se bodo stari nadzorniki v Energetiki Maribor tudi pritožili na sodišču, nam ni znano.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.