16:27, sre, 3. Jul

Sodobne nagrobne dekoracije: S spoštovanjem, osebno noto in skrbno izbranimi podrobnostmi





Mnogi te dni urejajo pred dnevom spomina na mrtve grobove svojih bližnjih, sorodnikov in prijateljev. Pri tem pa imajo več možnosti. Eni prisegajo na tradicijo, drugi brskajo po sodobnih smernicah. Nekaj teh smo zbrali tudi mi.

Trendi za sodobne nagrobne dekoracije se večinoma osredotočajo na enostavnost, trajnost in osebno izražanje. Tukaj je nekaj idej za sodobne nagrobne dekoracije.

Sveče in luči:
Namesto tradicionalnih sveč lahko uporabite LED-luči ali sončne svetilke, ki so energijsko učinkovite in dolgotrajne. Gre za trend, ki je v veljavi že nekaj let. Pri tem pa so priljubljene sveče v steklenih kozarcih ali lončkih, saj zagotavljajo enostavno uporabo.

Vir: Pixabay.com

Cvetje in rastline:
Namesto rezanega cvetja v vazah ima marsikdo posajene trajnice ali pa rastline, ki rastejo vse leto ali vsaj nekaj let. Velikokrat se uporabi sivko manjše rasti, vrtnice in podobne manjše okrasne grmovnice. Priljubljene so tudi trajnice, ki cvetijo jeseni.

Vir: Pixabay.com

Kamni in školjke:
Mnogi se odločijo, da bodo na grob namesto sveč ali pa za trajno dekoracijo postavili naravne kamne različnih velikosti, školjke in druge naravne elemente. Ti so lahko lep okras na grobovih. Lahko jih postavite pred spomenik, okoli njega ali pa po svoji izbiri razporedite po grobu.

Vir: Pixabay.com

Okrasne figure:
Majhne okrasne figure, kot so angeli, ptice ali srca, so zelo priljubljene. Pomenijo pa lahko prisrčno osebno noto, sploh če so bile všeč pokojni osebi.

Vir: Pixabay.com

Personalizirane nagrobne dekoracije:
V modi so tudi personalizirane dekoracije, kot so okrasni obeski z imenom pokojnika, spominske fotografije v okvirjih ali celo majhne spominske knjige. To je lahko pritrjeno na spomenik ali na posebno stojalo.

Umetniška dela in posvetila:
Če je pokojnik bil ljubitelj umetnosti, lahko na grob postavite majhno umetniško delo ali drugo umetniško posvetilo v spomin nanj.

Vir: Pixabay.com

Razni trajnostni materiali:
Pri izbiri nagrobnih dekoracij imate več možnosti, uporabite lahko namreč les, kamen, glino ali reciklirane materiale, ki jih oblikujete po želji ali pa na grob postavite takšne, kot so. Trajnostne možnosti so prijaznejše do okolja.

Vir: Pixabay.com

V sodobnem slogu dekoracij za grobove se prisega na minimalizem. Preprosti aranžmaji z nekaj izbranimi elementi so pogosto videti lepo in spoštljivo. Ne sme pa se pozabiti, da je treba pri izbiri upoštevati preference in okus pokojnika ter tudi kulturno tradicijo družine. Ob upoštevanju spoštovanja in ljubezni pa lahko izbrana
dekoracija resnično počasti spomin na ljubljene pokojne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.