19:25, čet, 29. Avg

Spektakularna otvoritev paralimpijskih iger, danes prvi slovenski nastopi





Na trgu Concorde v Parizu se je s sinočnjo svečano slovesnostjo odprli paralimpijske igre. Podobno kot olimpijske igre jih je tudi tokrat uradno odprl francoski predsednik Emmanuel Macron.

Kulturni program slovesnosti se je začel s svojevrstno priredbo pesmi Non, je ne regrette rien slovite francoske šansonjerke Edith Piaf. Prizorišče so preletela tudi vojaška letala, ki so za sabo pustila sled v barvah francoske zastave. Sledil je mimohod športnikov iz 168 držav udeleženk (167 držav in reprezentanca beguncev), kjer je za glasbeno podlago skrbel eden najbolj znanih francoskih didžejev DJ Myd.

Večer presežkov

Mimohod parašportnikov je potekal iz smeri Elizejskih poljan proti že omenjenemu trgu Concorde. Skupaj bo na igrah nastopilo kar 4400 športnikov, ki se bodo med sabo pomerili v 22 panogah. Podeljenih bo 549 kompletov medalj. Slovenijo bo zastopalo 14 športnikov, ki bodo nastopili v štirih športnih panogah, in sicer v odbojki sede, atletiki, lokostrelstvu in strelstvu. Zastavo na nocojšnji slovesnosti sta nosila atlet Henrik Plank in odbojkarica sede Lena Gabršček.

„Za nami je res en super večer. Publika in kulisa sta bili izjemni, na prizorišču pa izjemno vzdušje. Zato lahko govorim le s presežki o tej otvoritveni slovesnosti. Ti presežki pa napovedujejo super paralimpijske igre. Ponosna sem, ker sem stopala na čelu slovenskih paralimpijcev. Verjamem, da bodo tudi te igre za vse nas uspešne,“ je po otvoritvi povedala Lena Gabršček.

Na otvoritveni slovesnosti v Parizu tudi dr. Robert Golob v spremstvu partnerke Tine Gaber in Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ZVEZA ZA ŠPORT INVALIDOV SLOVENIJE – SLOVENSKI PARALIMPIJSKI KOMITE

Živa, Dejan in odbojkarice

Danes se v Parizu začenja tudi tekmovalni spored. Prvi dan bodo od slovenskih športnikov nastopili oba lokostrelca ter ženska odbojkarska reprezentanca.
Lokostrelca Dejan Fabčič in Živa Lavrinc začenjata slovenske nastope v Parizu. Sploh prvi, ki bo tekmovališča preizkusil tudi na tekmi, ne le na treningih, bo Fabčič, ki bo tako začel svoj četrti paralimpijski nastop, drugega kot lokostrelec, v Tokiu leta 2021 je prišel do osmine finala.
“Lepo so naredili, modra barva te kar privzdigne. Radi hodimo tja na trening, bili smo tudi že na prizorišču za finalne tekme. Malo te kar stisne v trebuhu, ko veš, da bo vse razprodano in bo tam 8000 ljudi,” je o pričakovanjih pred nastopi dejal izkušeni paralimpijec Fabčič, v Parizu bo nastopil že četrtič po letih 2008, 2016 in 2021.

Kvalifikacije, ki sicer odločajo le o tem, s katerim tekmecem se bodo merili v nadaljevanju, se bodo za moške začele ob 13. uri. Štiri ure pozneje pa bo na delu tudi Živa Lavrinc, edina med slovenskimi udeleženci iger v posamičnih športih, ki še nima izkušenj z iger. Živa je lani na svetovnem prvenstvu zasedla 7. mesto.

Ob 18. uri pa prvi nastop po 12 letih na paralimpijskih igrah čaka odbojkarice. Te igrajo v predtekmovalni skupini B, prve tekmice bodo Kanadčanke, tudi svetovne podprvakinje. Z Ruando bodo Slovenke igrale 31. avgusta, z Brazilijo pa 2. septembra.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.