16:57, pet, 29. Mar

Spletni koncert zasedbe Gipsy Groove





V soboto, 12. decembra Združenje EPEKA organizira koncert: Gipsy Groove Online Show.

To soboto ob 20. uri vas tako vabijo, da da jim pridružite na spletnem koncertu zasedbe Gipsy Groove, ki bo gotovo razgibal turoben decembrski večer. Povezava do dogodka je na voljo zgoraj. Dogodek je scier del cikla Glas Romov, ki ga podpira Mestna občina Maribor.

Več-etnična in multinacionalna zasedba Gipsy Groove prihaja s Kosova, kjer je ena izmed najbolj prepoznavnih glasbenih skupin, ki igrajo romsko in balkansko etno glasbo. Gipsy Groove je nastal leta 2010 z namenom osvežitve tradicionalnega repertoarja balkanske romske glasbe z vnosom elementov iz drugih glasbenih zvrsti, predvsem jazza in ska-ja, ter lovljenjem meje med preigravanjem uveljavljenih romskih klasik (npr. ‘Djelem Djelem’, ‘Hederlezi’, ‘Opa cupa’, ‘Jag bari’) in spontano improvizacijo, ki se mestoma bliža jazzu.

Zanje značilni tudi prepoznavni avtorski komadi

Hkrati z modernizacijo utečenih romskih in balkanskih pesmi so za Gipsy Groove značilni tudi prepoznavni avtorski komadi. Te zaznamuje izrazit družbeni angažma, predvsem v smislu refleksije položaja romske skupnosti v balkanskem kontekstu in premisleka o posledicah, ki jih je na prebivalcih Kosova in sosednjih držav pustila vojna ob razpadu Jugoslavije.

Zasedba: Bajram Kafu Kinolli – vokal; Enver Muhamedi – el. bas & dvojni bas, Ivan Ivanov – saksofon; Mirsad Dalipi – bobni; Faruk Banjska – kitara; Igor Ivanov – klarinet. Organizator dogodka je Združenje EPEKA, so.p.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.