13:35, sob, 20. Apr

Spominska slovesnost ob padcu Pohorskega bataljona





V Rušah je v ponedeljek, 9. januarja, potekala spominska slovesnost ob padcu prvega Pohorskega bataljon in občinskega praznika Ruš.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ruše, Anton Sračnik. Po njegovem mnenju je bil Pohorski bataljon vsekakor nekaj posebnega, saj so ga sestavljali predvsem mladi fantje, ki so bili pripravljeni žrtvovati življenje, prav tako pa so predstavljali nenehno grožnjo sovražnim enotam. Žal danes takšne sloge, kot je bila včasih, ni.


Župan občine Ruše meni, da je zgodba o Pohorskem bataljonu v zgodovinskih učbenikih premalo poudarjena. Pohorski bataljon je bil za Slovence zelo pomemben, saj so bile njegove borbe, velika moralna spodbuda v bojih z okupatorjem. Največji vpliv pa je imel seveda za Štajersko regijo, predvsem za Ruše.

Na prireditvi so podelili priznanje tudi aktivistki, gospe Minki Podgoršek, ki je borcem nudila prenočišče, jim nosila hrano in vodo ter jim pomagala kolikor se je le dalo.

Prireditev so popestrili tudi z kulturnim programom. Za občane in občanke so nastopili učenci osnovne šole in vrtca Janka Glazerja Ruše, balerine in glasbeniki iz konzervatorija za glasbo in balet Maribor ter ženski pevski zbor Ruše.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.