19:10, čet, 5. Sep

Spremembe Zakona o dedovanju: Kaj bo z zapuščinskimi postopki, ko so dediči neznani?





Vlada je na današnji seji sprejela predloga novel zakonov o dedovanju.

Ključna rešitev predloga novele zakona o dedovanju je pospešitev zapuščinskih postopkov, ko so dediči neznani. Skrajšuje se rok za oklic neznanim dedičem z enega leta na tri mesece, objava oklica v Uradnem listu RS oziroma na drug primeren način se nadomešča z objavo na spletni strani sodišča, objava na sodni deski pa ostaja.

Stroški, ki jih imajo zapuščinska sodišča zaradi objave oklicev neznanim dedičem in upnikom, se bodo z objavami na spletnih straneh zmanjšali, zato se pričakuje manjša poraba finančnih sredstev iz državnega proračuna v ta namen.

Skrajšanje rokov v oklicnih postopkih bo pospešilo dokončanje zapuščinskih postopkov, s tem pa ureditev lastništva nepremičnin, ki so trenutno zaradi nedokončanih zapuščinskih postopkov brez urejenega lastništva in zato neizkoriščene. To bo pozitivno vplivalo na socialni položaj prebivalcev, na primer preko stanovanjske politike, in omogočilo hitrejšo izvedbo infrastrukturnih projektov kot je na primer izgradnja cest, so zapisali v sporočilu za javnost Vlade RS in dodali, da bo zaradi možnosti hitrejšega urejanja lastništva nepremičnin predlog zakona pozitivno vplival na načrtovanje razvoja države in lokalnih skupnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.