13:35, čet, 25. Apr

SPREMLJAMO: Podaljšani ukrepi z gospodarstva





Državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je na današnji novinarski konferenci Vlade RS izpostavila, da razumejo in se zavedajo, da je trenutno stanje in napovedan tretji val celotno družbo postavil v neprijeten položaj. „Verjamem, da si številni postavljate vprašanje, kako boste zmogli, je še dejala.

FOTO: Pixabay.com

Ključna ukrepa o čakanju na delo in skrajšan delovni čas ostajata

Predstavila je ukrepe, ki jih je Vlada RS na pobudo njihovega ministrstva podaljšala. Ključna ukrepa ostajata skrajšani delovni čas in čakanje na delo. Vlada je podaljšala še še nekaj drugih ukrepov, je dejala Ribičeva.

Podaljšani ukrepi

Ukrep nadomestila plače zaradi odrejene karantene, ukrep nadomestila plače delavcem zaradi nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile, zaradi obveznosti varstva, zaradi ustavitve javnega prevoza so podaljšani. Delavec, ki ne bo mogel opravljati dela zaradi višje sile, bo upravičen do nadomestila v višini 80 odstotkov od osnove. Ukrep izredne pomoči mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, družbenike, poslovodje in ustanovitelje zadrug in zavodov je tudi podaljšan. Prav tako tudi ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi  obveznosti varstva otrok. Poleg tega tudi ukrep povračila nekritih fiksnih stroškov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.