2:59, petek, 27.09.2024
Maribor

Srbski pesnik s srbskimi otroki v MČ Nova vas

Srbsko kulturno društvo Maribor že 22 let deluje in ustvarja v Mariboru. Mariborčanom je znano predvsem po folklori in dinamičnih plesih, ki jih člani in članice predstavijo na njihovih  koncertih in tudi na drugih prireditvah, kamor jih radi vabijo, oni pa se radi odzovejo. 15 . marca se je v prostorih MČ Nova vas  v organizaciji Dopolnilne šole srbskega pouka v Sloveniji odvila prireditev, kjer sta se srbski pisatelj in kantavtor družila z otroki.

Jasmina Krapše, predsednica Srbskega kulturnega društva Maribor, nam je ob tem dejala: “Seveda znotraj društva ohranjamo našo srbsko kulturo tudi s čuvanjem našega jezika in cirilice. Srbski jezik uporabljamo pri delovanju vseh sekcij, cirilico kot pisavo pa posebej uporabljamo pri literarnem delu. Pišemo časopis tudi delno v cirilici, učijo pa se je otroci pri dramsko literarni sekciji.”

“Izjemno veseli smo, da se nam je pri ohranjanju naše kulture, tradicije in pisma pred letom in pol pridružila tudi Dopolnilna šola srbskega jezika,” je dodala. Šola srbskega jezika v Sloveniji je nastala s podporo ministrstev za izobraževanje obeh držav, Slovenije in Srbije. “Sodelovanje s profesoricama Dragano in Majo, ki poučujeta v Mariboru in okolici, je že od začetka izjemno prijateljsko, pravzaprav odlično! Eni drugim se radi odzovemo in si pomagamo pri predstavitvi našega delovanja in z ljubeznijo, ki jo vsi skupaj vlagamo v to, kar počnemo, in zagotovo bogatimo naše otroke.”

“Pomagamo jim ohranjati spomin na babice in dedke ter negujemo srbski jezik, hkrati pa spoštujemo in cenimo svojo domovino Slovenijo in želimo, da otroci odraščajo v zgledne državljane Slovenije.”

“Ko pesnik doživi milijon nasmehov, dva milijona objemov in sto ton sreče, je v celoti izpolnil pesnikovo poslanstvo. Tako je svoje pevske sposobnosti upravičil. Potrdil je, da je umetnost najboljši poskus biti nesmrten. Prav to sva doživela Branimir Rosić, kantavtor in televizijski voditelj, ter moja malenkost pesnik Tode Nikoletić, ko sva gostovala v Mariboru,” je dejal Tode Nikoletić.

“Branimo jezik in pravico otrok, da so skupaj srečni, ne glede na to, kako daleč so od svojih korenin.”

Na povabilo srbske dopolnilne šole, ki se že drugo leto izvaja v Sloveniji, sta se kot stara mornarja vozila na »leteči kitari« in pokazala, da kultura nima meja: “Branimo jezik in pravico otrok, da so skupaj srečni, ne glede na to, kako daleč so od svojih korenin. Srečanja so bila ganljiva, polna čustev, dobrega vzdušja in celo solz veselja. Peli smo, se smejali, nastopali, tekmovali v znanju, posnemali, recitirali pesmi in vsem pokazali lepšo stran sveta. Pokazali smo, da nič ne sme biti daleč, ko gre za otroke. Hvala gostiteljicam Dragani, Maji in Jasmini, da so nas zbrale v živem učbeniku in da smo lahko pokazali, kaj pomeni biti dober učitelj in še boljši organizator. V MČ Nova vas v Mariboru smo se počutili zelo dobrodošli. Hvala! Vrata sreče so odprta. Se vidimo spet v prelepi Sloveniji.”

Organizatorici, profesorica srbskega jezika Dragana Šoškić in magistrica Maja Anđelković Šeguljev, sta dejali, da je čudovito delati z otroki in za otroke. “Njihova energija in sijaj v očeh sta neprecenljiva. V srbski dopolnilni šoli, ki se že drugo leto izvaja v Sloveniji, poučujeva v oddelkih, ki jih imamo v Mariboru, Morski Soboti, Miklavžu, Slovenj Gradcu in na Prevaljah.” Skupaj imata preko 200 učencev. Obe sta ponosni, da so otroci predani svojemu delu, pridni in se učijo cirilice, zgodovine svojih prednikov in ohranjajo tradicijo.

“Posebej ponosni sva na otroke Slovencev, ki obiskujejo naš pouk in se želijo učiti našega pisma ter spoznati našo kulturo. Del manifestacije “Na krilih besed”, ki smo ga izpeljali danes popoldne, je posebej za otroke izjemna zadeva, ker jim zaradi situacije med epidemijo nismo imeli priložnosti predstavljati piscev v živo. Interakcija, ki sta jo imela ta dva umetnika z otroki, je bila neverjetna,” sta dejali na dogodku, ki se je odvil v MČ Nova vas.

25. marca bodo imeli “Dan odprtih vrat” društva, predstavitev sekcij, modno revijo narodnih noš in našo kulinarike. “Zadeva je pravzaprav namenjena krajanom MČ Nova vas, v kateri ustvarjamo, in tudi drugim gostom seveda,” so dodali v društvu.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...