17:32, pet, 19. Apr

Srce parajoča zgodba mlade mamice: Po rojstvu pristala v komi, dobila nova pljuča, na rehabilitaciji pa se okužila s koronavirusom in ostala nepokretna





Medicinska sestra Adela Dedić je na družabnih omrežjih delila  zgodbo, ki se vsakega zagotovo dotakne. Dejan in Aleksandra predstavljata izredno težke čase.

Po urgentnem carskem rezu so jo dali v komo

“Pred 15. meseci je noseča Aleksandra zaradi kašljanja krvi končala na urgenci Izola, kjer je niso mogli pomagati znižati tlak v pljučih. Odpeljali so jo v porodnišnico Ljubljana.” Aleksandri so nato morali v sedmem mesecu nosečnosti sprožiti porod in rodila se je hčerka Inaya. “Mamico so dali v umetno komo in probali rešiti pljuča z zdravilom, vendar ni uspelo. Po enem tednu je zaradi prevelikega napora Aleksandri nehalo biti srce, rešili so njeno srce, jo pustili počivati in jo priključili na napravo Ecmo,” opisuje partner.

Dobila je nova pljuča, nato so ji odpovedale ledvice

V zgolj treh dneh je dobila nova pljuča, po dveh dneh so sprožili tudi njeno srce, ki je začelo normalno delovati. A žal so Aleksandri zaradi zdravil odpovedale zdrave ledvice. Čaka na novo, do takrat pa je primorana trikrat tedensko hoditi na dializo.

Ponovno je shodila in bi se morala vrniti domov, a je dobila koronavirus. Vrnila se je nepokretna

“Imela je dve skriti bolezni, ena je hipertenzija pljuč, druga pa glavna šila od jeter, ki jo bodo reševali po končanem zdravljenju. Po devetih mesecih zdravljenja zdravljenja v kliničnem centru Ljubljana so jo poslali na rehabilitacijo v Sočo. Po napornih treh mesecih je Aleksandra zoper shodila in maja bi morala priti domov, vendar je v Soči dobila Covid, kjer so jo poslali na Infekcijsko kliniko. Na novih pljučih je prebolela Covidno pljučnico in po enem mesecu so jo poslali nepokretno domov,” je zapisano.

Zdravnik jim je dejal, naj telovadijo doma, saj zdravstvo ne pokriva fizioterapij. Za terapevta doma, morajo plačevati sami. “Imamo dodatne stroške glede vsega od plenic, higienske pene, robčkov, proteinske hrane. Nosim jo na roke, ker smo v tretjem nadstropju.”

“Smo na robu propada finančno in psihično, ker ne najdemo rešitve”

Obrnila sta se tudi na župana, vendar naj bi prejela odgovor, da sočustvujejo z njima in jim svetovali, da se obrneta na CSD. “CSD nima nobene povezave glede stanovanj, zavrnili so nama tudi
subvencijo stanovanja zaradi enega zneska, ker je imela Aleksandra bolniško in polovico regresa nakazano v skupnem znesku. Probali smo iskati tudi drugo stanovanje, vendar nočejo družin
z otrokom in subvencijo. Naša podjetja nama lahko samo enkrat letno pomagajo zaradi dohodnine. Drugih finančnih pomoči nismo dobili. Zato prosimo obe občini za stanovanjsko in finančno pomoč. Smo na robu propada finančno in psihično, ker ne najdemo rešitve,” je zapisal ob koncu in se vsem zahvalil.

V kolikor kdo lahko pomaga,sem vam na voljo, je zapisala Adela in kmalu bodo objavili tudi TRR, kamor boste lahko donirali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.