05:25, sob, 10. Avg

Štajerci in Korošci pogosteje “na bolniški”





Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so predstavili projekt Zdravje v občini, ki prikazuje zdravstveno stanje ljudi v slovenskih občinah. Po rezultatih analize so občine v vzhodnem delu Slovenije v slabšem položaju od občin na zahodu. Največ bolniških odsotnosti zaposlenih je v občinah Štajerske in Koroške regije.

gripa, prehlad Foto: Shutterstock
gripa, prehlad
Foto: Shutterstock

V teh dveh regijah je tudi največ visoko tveganega opijanja oseb, starih 15 let in več. Po možganskih kapeh v starosti od 35 do 84 let pa prednjači Pomurje, kjer je tudi največ prekomerno prehranjenih otrok. Predstavniki NIJZ so tako opozorili na dejstvo, da okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje. »S prikazom zdravstvenega stanja želi NIJZ spodbuditi različne deležnike na lokalni ravni, zlasti odločevalce, pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev. Izdelki »Zdravje v občini« so namenjeni pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občinah v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem,« je povedala Ada Hočevar Grom.

Vir: NIJZ
Vir: NIJZ

Na zahodu bolj zdravi kot na vzhodu
Na razlike v zdravju vplivajo različni dejavniki, tudi socialno-ekonomski (izobrazba, dohodek, zaposlenost), kultura in etnična pripadnost, sistem zdravstvenega varstva, ki se odraža v dostopnosti do kakovostnih in varnih programov preprečevanja bolezni, zdravljenja in rehabilitacije, ter življenjski slog v povezavi z vpetostjo posameznika v ožjo socialno mrežo, njegove bivalne in delovne razmere ter dostopnost do osnovnih dobrin in storitev.

Vir: NIJZ
Vir: NIJZ

Zdrava občina za zdravo Slovenijo
Izdelki Zdravje v občini so oblikovani na podlagi različnih kazalnikov zdravja (prebivalci in skupnost, dejavniki tveganja za zdravje, preventiva, zdravstveno stanje in umrljivost) iz več virov podatkov. Za vsako občino so oblikovane tematske karte s prikazi kazalnikov, kratka publikacija ter tabela s podatki za vse občine, upravne enote in statistične regije. Vsi izdelki so dostopni prek spletne aplikacije, kjer bodo vsako leto posodobljeni in dopolnjeni z novimi javnozdravstvenimi vsebinami, relevantnimi za vse občine. V letošnjem letu so predstavljene vsebine s področja uporabe alkohola, telesne aktivnosti in debelosti.
Viri: STA, NIJZ

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.