06:40, ned, 28. Jul

Štajerci in Korošci več na bolniški





Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so predstavili projekt Zdravje v občini, ki prikazuje zdravstveno stanje ljudi v slovenskih občinah. Analiza je pokazala, da so občine v vzhodnem delu Slovenije sosedsko dobro povezane. Tako kot lansko leto pa so Korošci in Štajerci tudi tokrat bili največ na bolniški.

Na nivoju celotne Slovenije podatki analize kažejo, da smo se napram lanskemu letu postarali, bolj izobrazili in več delali. Zmanjšala se je celotna umrljivost in umrljivost po najpogostejših vzrokih, zaradi česar smo Slovenci dosegli daljše pričakovano trajanje življenja.

Dober podatek je ta, da se je zmanjšal delež prekomerno prehranjenih otrok. Kljub temu, da se je poslabšal kazalnik bolniške odsotnosti, je ta med Štajerci in Korošci še zmeraj višji od slovenskega povprečja. Na Koroškem so zaposleni v povprečju koristili 20 dni bolniškega staleža, podobne številke so tudi med podravskimi občinami.

VIR: NIJZ
VIR: NIJZ

 

Letos so na inštitutu dodali nov kazalnik, “sosedska povezanost“, ki je pokazala, da so občine v Podravju in na Koroškem dobro povezane. Večina podravskih in koroških občin ima namreč višje povprečje od slovenskega.

VIR: NIJZ
VIR: NIJZ

Kot pa še pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, želijo z javno dostopnimi podatki o zdravstvenem stanju po občinah spodbujati krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje živijo in delajo.

Lanskoletna prva objava je bila deležna velike pozornosti medijev, županov in lokalnih odločevalcev. Na nivoju občin je spodbudila razpravo, pripravo akcijskih načrtov in izvedbo aktivnosti za izboljšanje zdravja, pri katerih so se povezali deležniki v lokalnih skupnostih,” so zapisali na NIJZ. Tudi z letošnjo javno objavo podatkov o zdravju Slovenk in Slovencev želijo motivirati lokalne skupnosti, da se s podobnimi aktivnostmi prične v okoljih, kjer te potrebe še niso prepoznali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.