01:41, pet, 26. Apr

Stavka poštnega sindikata se nadaljuje





Včeraj se je začela stavka Sindikata poštnih delavcev (SPD), v kateri med drugim zahtevajo 10-odstotni dvig plač. Sindikat je sporočil, da so se jim pridružila več kot polovica pismonoš in mnogi delavci za poštnimi okenci. Pošta Slovenije pa je po prvem dnevu stavke javila, da sicer ne nasprotujejo dvigu plač, vendar opozarjajo, da bi 10-odstotni dvig povzročil večmilijonsko zgubo.

S Pošte Slovenija so sporočili, da Pošta Slovenije ob začetku stavke Sindikata poštnih delavcev (SPD) ne nasprotujejo dvigu plač, “vendar bi ugoditev stavkovni zahtevi po 10-odstotnem dvigu plač v letu 2020 za Pošto Slovenije pomenila večmilijonsko izgubo. Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak poudarja, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o korekcijah plač navzgor, vendar na način, ki ne bo ogrozil poslovanja Pošte Slovenije in 6.514 delovnih mest v celotni Skupini Pošta Slovenije.” Ob tem so še zapisali, da “stavka hkrati pomeni poslabšanje konkurenčne pozicije Skupine Pošta Slovenije na trgu, še posebej na paketnem področju, kjer se srečuje s številnimi tudi vsemi pomembnimi mednarodnimi konkurenti.”

pošta radvanje protest89.00_00_23_14.Still004

Stavka se danes nadaljuje, prav tako pa tudi pogajanja. Pošta Slovenije je sicer predlagala, da se dogovarjanje o zvišanju plač prenese v leto 2020, ko se bodo pričela pogajanja o novi kolektivni pogodbi, z uveljavitvijo v 2021. Hkrati je sindikatu predlagala izplačilo poslovne uspešnosti v višini 1,5 milijona evrov za leto 2019, a je sindikat to zavrnil. Pošta Slovenije je tudi izrazila prepričanje, da stavka ni upravičena, “saj že podpisan dogovor bistveno izboljšuje pogoje za zaposlene v skupni višini 17,7 milijona evrov za leto 2019 in 2020.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.