00:45, pet, 19. Apr

Stavke zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ne bodo podprli vsi





Večina bralcev, ki je sodelovala v naši anketi, marca ne bo podprla stavke v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

Na našem portalu smo namreč ob napovedih marčevske stavke delavcev v vzgojno-izobraževalnih ustanovah naše bralce vprašali, ali bodo podprli stavko v teh ustanovah, če jo bodo marca izvedli. Pritrdilen odgovor, torej da jo bodo podprli, je odgovorilo zgolj 26 odstotkov od vseh, to je 459 sodelujočih od vseh 1.738. Večina, skoraj 70 odstotkov od vseh, torej 1.206 sodelujočih, pa pravi, da ne bodo podprli zaposlenih v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah. Manjšemu delu sodelujočih, štirim odstotkom ali 73 sodelujočim pa je vseeno.

Anketo smo delili tudi na družbeno omrežje Facebook, kjer so bili njegovi uporabniki precej zgovorni. Med drugim smo zasledili komentar uporabnice, ki je napisala, da  pomočnica vzgojitelja, ki ima sicer 7. stopnjo izobrazbe, ampak je dobila delo le za pomočnica, dobi manj kot minimalno plačo, celo piše, da dobi dodatek do minimalne plače.  Nekdo drug je napisal, da bi podprl stavko, če stavkajo “zaradi nesmiselnih ukrepov, ki vplivajo na psiho naših otrok” in da podpira vsakega, ki se bori za svoje pravice. Na drugi strani pa veliko komentatorjev ne podpira stavke. ako je nekdo napisal, da ne ena ne druga stavka nista zaželjeni. S tem misli na zdravstvo in na šolstvo.

Komentiralo je še več uporabnikov. Eni podpirajo stavko, ob tem so zapisali, da so plače strokovnih delavk v vrtcu katastrofalne. Nekdo drug, da absolutno podpira, da pozna njihovo delo s prve roke in da lahko reče le, kapo dol. Drugi so proti. Tako je nekdo napisal, da “naj štrajkajo za proti malim plačam in siromašnih penzij, pa minimalnim plačam, saj je ja boljše biti na socialni, kot delat, čeprav vem, da bi ti ljudje tudi, ki nimajo služb eni radi delali” (nelektorirano). Nekateri menijo, da si šolniki ne zaslužijo višje plače, ker so med epidemijo starši doma učili otroke.

Uporabniki Facebooka so pod delitvijo ankete o podpori  delavcev v vzgojno-izobraževalnih ustanovah zapisali še več.  Tako je ena uporabnica zapisala, da je “nedopustno, da se vlada pogaja ločeno z vsako skupino javnih delavcev. S tem je že popolnoma razvrednotila in izničila Zakon o sistemu plač v javnem sektorju. In tako, ko enim zviša plače, bi jih seveda radi še drugi. Že zdavnaj bi morala in sedaj je celo nujno, da razmišlja o novem zakonu ZSPJS, ki naj bo bolj pravičen in uravnotežen. SVIZ se naj torej pogaja za nov zakon, na pa da vedno grozi z stavkami in ureja višje plače le za določene poklice, medtem ko so eni še vedno mnimalcu” (nelektorirano).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.