02:58, čet, 25. Apr

Ste med tistimi, ki bi delali le šest ur dnevno?





Ideje in predlogi o skrajšanem delovnem času v Sloveniji so se pojavile že večkrat.

Govorimo o skrajšanem delovnem času, ki bi načeloma lahko veljal za vse panoge oziroma za tiste, kjer bi bilo zaradi narave in obsega dela to mogoče. Tako se je govorilo že o tem, da bi vsak delovni dan imel manj kot osem ur delovnih ali pa da bi se npr. delalo namesto pet zgolj štiri dni. Obstajajo še drugi predlogi.

Naše bralce smo v nedavni anketi na portalu Lokalec.si vprašali, ali so za to, da bi  v Sloveniji imeli skrajšan delovni čas, in ponudili različne primere.  Največ glasov je zbral odgovor, da so za skrajšan delovni čas, in sicer šest ur na dan, pet dni na teden. Za to se je odločilo zaokroženih 22 odstotkov sodelujočih oziroma 383 od vseh 1.733. Na drugem mstu je odgovor, ki pravi, da bi imeli en dan več prost, tako da bi delali osem ur na dan, a le štiri dni na teden. Za ta odgovor se je odločilo 381 sodelujočih. Da pa bi kar ostalo tako, kot je ustaljeno (osem ur na dan, pet dni na teden) pa meni 15 odstotkov sodelujočih oziroma 259 od vseh.

Kar 13 odstotkov ali 222 sodelujočih meni, da bi delavci bili plačani po delu, ne pa po urah. In da bi lahko, če je delo opravljeno, šli domov pred opravljenimi osmimi urami dnevno. Taka oblika pa sicer ne bi bila možna na vseh delovnih mestih oziroma ne v različnih delovnih procesih in panogah. En odstotek manj, torej 12 odstotkov, ali 208 sodelujočih pa je menilo, da bi delali štiri dni na teden po sedem ur dnevno. Da pa bi prav tako delali sedem ur dnevno, a pet dni na teden, meni zaokroženih 11 odstotkov oziroma 184 sodelujočih. Najmanj glasov je dobil odgovor, da so proti skrajšanem delovnem času, ker marsikje delovni procesi ne dopuščajo krajšega delovnega časa. Zanj je glasovalo šest odstotkov oziroma 96 sodelujočih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.