16:05, čet, 25. Apr

Ste vedeli, da tudi brezalkoholni pivo vsebuje alkohol?





Ob današnjem mednarodnem dnevu piva, ki ga zaznamujemo vsak prvi petek v avgustu, v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da številni slovenski potrošniki niso seznanjeni s tem, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje nekaj alkohola. To so potrdili tudi rezultati spletne ankete, ki so jo v ZPS izvedli pred kratkim.

Kot so sporočili iz ZPS, pivovarji ponujajo vedno več različnih izdelkov na osnovi piva, ki vsebujejo manj alkohola ali so povsem brez njega. Z leti je tako vedno bolj priljubljena tudi brezalkoholna različica, kar so potrdili tudi rezultati spletne ankete, v kateri je sodelovalo več kot 600 potrošnikov.

Tistih, ki nikdar ne pijejo brezalkoholnega piva, je bilo osem odstotkov in manj kot tistih, ki pijejo izključno brezalkoholno. Teh je bilo 18 odstotkov.

Slovenski potrošniki so se v anketi izkazali za manj podučene o tem, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje alkohol. Da določeno pivo poimenujemo kot brezalkoholno, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka, v anketi pa je kar polovica sodelujočih odgovorila, da je vsebnost manj kot 0,1 volumskega odstotka ali da ga brezalkoholno pivo sploh ne vsebuje.

“Na vprašanje, ali obstaja razlika v deležu alkohola med brezalkoholnim pivom in brezalkoholnim pivom z oznako 0,0 odstotka, pa jih je 15 odstotkov odgovorilo, da noben od njiju ne vsebuje alkohola, kar ne drži,” so dodali v ZPS.

Zveza potrošnikov je pred kratkim izvedla tudi testiranje 16 vzorcev svetlega brezalkoholnega piva, ki so jih našli in kupili v večjih trgovinah. Večina vzorcev je vsebovala od 0,01 do 0,42 volumskega odstotka alkohola, torej pod mejo 0,5 volumskega odstotka.

“Podatek o vsebnosti alkohola je za potrošnika izjemno pomembna in dobrodošla informacija na embalaži. Še bolj pomembno je, da je navedena na vidnem mestu, najbolje na sprednji strani, ob imenu izdelka, kot pri polovici pregledanih izdelkov,” so zapisali.

Pri ZPS so spomnili tudi, da uživanje brezalkoholnega piva ravno zaradi možnosti vsebnosti alkohola za otroke ni primerno. Odsvetujejo jim tudi uživanje različic z 0,0 odstotka alkohola, saj jih s tem po njihovih navedbah “že od majhnega navajamo na okus piva”.

Brezalkoholno pivo je manj kalorično kot pivo ali gazirana brezalkoholna pijača. En deciliter brezalkoholnega piva ima približno 22 kilokalorij (94 kilojoulov), običajno pivo 40 kilokalorij (170 kilojoulov) in kokakola 45 kilokalorij (190 kilojoulov), so ponazorili v ZPS.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.