21:41, sre, 3. Jul

Ste vedeli? Povprečni zakon traja približno 8 do 12 let





Raziskave in statistični podatki kažejo, da povprečna dolžina partnerskih zvez, tako pri neporočenih kot pri poročenih parih, variira glede na različne dejavnike, kot so starost, kulturno okolje, ekonomski status in izobrazba.

Poročeni pari

Povprečna dolžina zakonskih zvez se razlikuje med državami, vendar v zahodnih družbah, kot so ZDA in večina evropskih držav, traja povprečni zakon približno 8 do 12 let. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila povprečna dolžina zakonske zveze ob ločitvi v Sloveniji leta 2022 približno 13 let. To kaže na relativno stabilnost zakonskih zvez v primerjavi z nekaterimi drugimi državami.

Neporočeni pari

Dolžina zvez med neporočenimi pari je težje določljiva, saj te zveze pogosto nimajo formalnih zapisov. Kljub temu raziskave kažejo, da neporočeni pari, ki živijo skupaj, ostajajo v zvezi povprečno med 3 in 7 let, preden se odločijo za poroko ali razhod. Študije tudi kažejo, da imajo pari, ki sobivajo pred poroko, nekoliko višjo stopnjo ločitev po poroki v primerjavi s tistimi, ki pred poroko niso živeli skupaj.

Zaključek

Čeprav se povprečna dolžina partnerskih zvez razlikuje glede na številne dejavnike, lahko rečemo, da poročeni pari v povprečju ostajajo skupaj dlje kot neporočeni. Vendar pa dolžina zveze ni nujno pokazatelj kakovosti ali sreče v razmerju, saj sta zadovoljstvo in medsebojno razumevanje ključna za dolgotrajno in uspešno partnerstvo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.